Aktywne Wpisy
Gustavo_Fring +10
Jakbyście zareagowali, gdyby podczas rozmowy o wspólnym zamieszkaniu z dziewczyną, nie chciałaby przeprowadzić się do was (kawalerka na własność), tylko zmusza was do wynajmu większego w dzielnicy gdzie jest więcej zieleni? Podział kosztu wynajmu około 70/30. Wychodzi około 5k z opłatami
#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
maniek74 +87
Termostat wymieniony na nowy, auto temperaturę normalnie trzyma (sprawdzane na zegarach i przez obd2).Termostat sterowany elektrycznie z czujnikiem i podgrzewaczem (wg mechanika). Po skasowaniu błędu, pojawia się on zwykle po 2-3 odpaleniach auta. Czy zrobię 10km czy 400km nie ma większego znaczenia, tylko jak zgaszę i odpalę auto 2-3 błąd się pojawia.Zauważyłem jednak, że bardzo szybko włącza się wiatrak chłodnicy.
Co ciekawe, jeśli jeżdżę na włączonej klimatyzacji błędu ni widu ni słychu.
Wie ktoś co tu się odwala? Audi A3 1.6 mpi 102konie
#motoryzacja #vag #audi #volkswagen #skoda
Kable od chłodnicy czy termostatu? Z tego co zauważyłem błąd wywala w momencie odpalenia wiatraków dlatego przy włączonej klimatyzacji nigdy nie występuje. I teraz nie bardzo wiem co sprawdzać
Jestem niemal pewny, że błąd wyskakuje w momencie włączenia wiatraków chłodnicy (a potrafią odpalić przy 30-40 stopniach), przy klimatyzacji wiatraki odpalają od razu i błędu nie widać.
U mnie nie ma osobnego wiatraka od klimy, są dwa wspólne (chłodnica i klima)
Szukałem w internecie, być może walnięty jest czujnik temperatury znajdujący się w termostacie, komputer nie dostaje odpowiedzi od czujnika więc wywala błąd i odpala wentylatory. Tylko termostat do mnie to droga zabawka a nikt nie daje gwarancji, że jeśli po wymianie błąd nie zniknie to będę mógł termostat oddać
Chyba że chcesz sam naprawić koniecznie, no to wtedy faktycznie nie zawsze da się oddać.
Ale zaraz - mówiłeś że termostat wymieniony na nowy
Auto naprawia znajomy turek, i z tego co mi tłumaczył jak kupi np. termostat do mojego auta (sterowany elektrycznie) i on się będzie normalnie otwierał/zamykał to może nie być podstaw do przyjęcia zwrotu, bo prócz tego błędu spowodowanego odpaleniem chłodnicy zbyt szybko (czyli być może błąd czujnika temperatury wewnątrz termostatu ale nie koniecznie) termostat jest sprawny i nie mają obowiązku go przyjąć. Temperatury w normie, auto się nie grzeje
@Mithrindil
Byłem dziś u elektromechanika, coś posprawdzał o stwierdził, że przyczyną odpalenia wiatraków są spadki napięcia, prawdopodobnie regulator napięcia w alternatorze. Komputer wywala błąd gdy ładowanie jest niższe niż 13.6 powyżej 1400rpm, ładowanie u mnie to 13.9-14.1 ale potrafi spaść na chwilę do 13.4-13.6 i wraca do 14. Mam nadzieję, że to ten regulatori jutro lub we wtorek go sprawdzę, jeśli to nie to to trzeba będzie sprawdzić kable,
Po wizycie u niego sprawdziłem google z zapytaniem o regulator napięcia i znalazłem na elektrodzie coś takiego:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2136869.html
"Znana sprawa, sprawdź ładowanie, ewentualnie jakie napięcie na zacisku 30 widzi sterownik silnika. Soft tego sterownika ktoś pisał po pijaku. Jeżeli sterownik silnika zobaczy napięcie ładowania mniej niż 13,5V i zobaczy, że obroty silnika przekroczyły 1400 obr/min to włączy wentylator." "Ale wtedy pali się
Nie mam pojęcia, sprzedałem z tą wadą bo typ który kupował powiedział, że sobie to ogarnie