Wpis z mikrobloga

#wpf #dotnet #csharp #programowanie
Jest tutaj ktoś kto pracuje przy WPF? Rozwija się to jakoś, prowadzi jakieś projekty czy umiera powolną śmiercią?

Pytam z praktycznej perspektywy dalszej nauki tego, ogarniam podstawy ale jakoś nie widzę wielkich projektów ostatnio, wszystko zmierza z desktopów w stronę webówki.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tulipan_1: jak widzę apki desktopowe w WPF to głównie są jakieś total commandery albo programy monitorujące działanie systemu czyli praktycznie wszystko co już ktoś zrobił, po co odgrzewać kotlety :P
  • Odpowiedz
@Bambro: Raczej nie warto się w to pchać, tak jak napisałeś większość przechodzi na web, aczkolwiek jest kilka firm piszących soft w wpf jednak z reguły jest to na potrzeby wewnętrzne i w sumie firmy często rezygnują z możliwości designowych jakie oferuje wpf na rzecz prostszego i nieco przestarzałego winformsa
  • Odpowiedz
@hauhauu: staram się ustawić sobie priorytety odnośnie nauki, obecnie przeszedłem na asp.net core i sobie klikam web api (celuję w czysty backend) i tak zastanawiam się czy jest sens na tym etapie się za to brać bo widzę że ofert pracy w wpf to ze świecą szukać. Core'a uczę się już miesiąc, wpf uczyłem się wcześniej trochę ale odpuściłem bo widzę że web ma większy potencjał i jest więcej ofert.
  • Odpowiedz
@Bambro wpf czy winforms występują pod nazwą .net developer :)

Web jest trudny na początek, ale wszystko można. Jak będziesz dobry w czymkolwiek z dotnetu to robotę znajdziesz.

.NET MVC z jakimś frontem popularnym, czy jakiś crossplatform w Xamarinie na mobilne oparty o MVVC. Wymyśl sobie projekt i rób aż się uda.
  • Odpowiedz
No i warto też SQLa się douczyć,

@hauhauu: sql w miarę umiem zwłaszcza że LINQ bardzo mi wszystko ułatwił i w sumie to nauczyłem się tego ucząc csharpa

Na początek i tak poleciałbym zwykłe zaimplementowanie jakiegoś b. trudnego algorytmu w dowolnej technologii.

nie mam pojęcia tylko jak to by miało wyglądać, pisałem sudoku solvery itp w konsolowych aplikacjach ale to nie jest coś czym bym chciał się chwalić na githubie, myślałem że
  • Odpowiedz
@Bambro no to jak dla mnie szukaj roboty. Przekonuj na rozmowie, że chcesz się uczyć i Cię wezmą. Licz się z tym, że pierwszy rok-dwa to nie będą kokosy. Ja na początku po pracy dokładałem od siebie 1-2h w domu, albo zostawałem dłużej.

Nie ma sensu uczyć się wszystkiego od razu. Komercyjna robota to najlepsza nauka, a jak masz takie podstawy, to ja bym cisnął.

Celuj w duże firmy.
  • Odpowiedz
@Bambro psuł rynku? Bez jaj, ja 4 lata temu umiałem może 1/5 tego co Ty. Na juniora aplikuj, nie przejmuj się komentarzami, tylko ciśnij. Z programowaniem jest trochę jak z graniem w CS'a. Im więcej ćwiczysz, tym jesteś lepszy. Jak przekonasz pracodawcę, że chcesz n-------ć, to i tak mu się to opłaci. Poważnie.

Powodzenia :)
  • Odpowiedz