Wpis z mikrobloga

@Rabusek: chodziło mi akurat o to, co testerzy robią. A co do stawek - wg mnie mediana jest dużo niższa, pamietaj też, że to są kwoty brutto. Brutto z 5k przy UoP to jakies 3400 czy coś, dla juniora z max rokiem expa mniej więcej się zgadza. Kwoty dla automatyków są jednak trochę niższe niż w rzeczywistości. 8-10 na rękę to raczej minimum dla osoby z 3 latami expa.
@Rabusek: Przecież efektem testowania najczęściej jest znalezienie błędów w kodzie. Nie wiem co wam się nie podoba w tym zdaniu. Jakby napisali, że manualni głównie szukają w kodzie błędów, to też bym protestował:D
@Fristo: Ale manualni szukają/weryfikuja naprawione bledy w aplikacji, a nie w kodzie. A to jest różnica, blędów w kodzie mozesz szukać podczas CR albo jak Ci coś nie działa, tester manualny to nie dev in tests/QA ;)
@test_user: Zależy co rozumiesz przez "szukanie błędu w kodzie". Znajdując buga jego przyczyna zwykle leży w kodzie. Nie musi on być wyszukany bezpośrednio przez CR, żeby można było powiedzieć, że "tester znalazł błąd w tym kodzie".
@test_user: Na przykładzie: Testuje w przeglądarce. Nie działa przycisk dodawania do koszyka. Znalazł (co?) błąd (jaki?) w kodzie. Trzeba jakiegoś polonistę zawołać żeby wyjaśnił, czy zdania "Szuka błędów w kodzie" i "Szuka w kodzie błędów" znaczą to samo. Mi się wydaje, że nie.