Wpis z mikrobloga

@ChempyTuj: sąsiad ma taki dom, chwali się że cieplutko ale z dźwiękiem mogłoby być lepiej. Dekarze zepsuli mu obróbkę komina i woda ciekła po nim, a że ściana dostawiona z keramzytu to zaciekło sporo.

Z swojej strony mogę polecić gazobeton. Łatwy w obróbce, najcieplejszy materiał, duży wybór, bardzo szybko idą prace. Jedyną ważną rzeczą to użycie dobrych pap i membran do izolacji poziomej gazobetonu gdyż łatwo chłonie wilgoć, oraz wybudować
  • Odpowiedz
@Camillo_Geo: No właśnie jak czytam to stanowczo przemawia do mnie czas budowy domu z prefabrykatów. W głowie ułożył mi się taki plan że do wiosny załatwiłbym wszystkie formalności, na wiosne fundament potem dom który przyjedzie z fabryki, na jesieni roboty wykończeniowe i kolejne święta już w nowym domu. Jedyne co mnie zastanawia to o ile droższy by był koszt budowy domu wg projektu indywidualnego w porównaniu z tymi wyliczeniami projektów
  • Odpowiedz
@ElCidX: No właśnie gdzie nie czytam to piszą że prefabrykat to mega szybka budowa, a tradycyjnie to trwa 1,5 roku. A wiesz jak to jest z kosztami? Chodzi mi o porównanie kosztów wybudowanie tego samego domu w zależności od technologii?
  • Odpowiedz
@ChempyTuj: zalezy od ekipy, i zgrania dostaw materialow i robót, np. Wykop pod fundament zbrojenie szalowanie i zalanie to 2 max 3 dni, po 7 dniach /aczkolwiek niemtorzy na drugi dzien/ można murowac sciane fundamentowa, to kwestia 2/3dni, izolacja zasyp i utwardzenie podloza to 2dni, 1dzien na rozprowadzenie rur, 1 dzien na chudziak, murowanie scian parteru 3dni, szalowanie zvrojenie zalewanie stropu 4-7dni, sciany poddasza wraz z wiencami to 4-5dni, wiezba
  • Odpowiedz
patrzac na wymogi energetyczne dla nowych domow ytong wygrywa z wszystkimi, co prawda silka to solidniejszy dom i cichszy jednakze to moza pominac w budownictwie jednorodzinnym.
  • Odpowiedz
@ElCidX: dodatkowo wykonawcy niechetnie robia z silki bo cieza i ciezko przeciac /trzeba miec profesjonalny sprzet/ jesli bedziesz budowal traktuj firmy i robotnikow jak podludzi, nie wdawaj sie w kolegowanie i rozmowy bo budowlancy to specyficznie przemadrzala rasa...
  • Odpowiedz