Wpis z mikrobloga

Bo absolutnie popieram zadania tyłowe, zabezpieczanie infrastruktury krytycznej, ochrone ludnosci, ale jeżeli widzę wypowiedzi decydentów mówiace że WOT będzie zwalczał specnaz, na manewrach WOT wykorzystuje się do reżyserowanego zajmowania lotniska, no to coś jest nie tak.

@Cwana_frytka: Co w tym jest nie tak? Wiesz co to jest SPECNAZ? Są to wojska SPECJALNE, które działają ZA LINIĄ FRONTU, czyli Na TYŁACH PRZECIWNIKA.

To chyba logiczne, że WOT będzie walczył że specjalsami i dywersantami,
  • Odpowiedz
Militaryzacja sebixów i zerowa użyteczność dyskwalifikuje ten pomysł

O, przypomniało mi się, ten stary artykuł:
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/ukrainskie-wojsko-i-jego-wady-wedlug-brytyjskiego-weterana,517987.html

Narzeka też na postawę wielu ochotników i panującą wśród nich „kulturę macho”. - Ci z Majdanu są najgorsi. Wielu z nich to bezrobotni ludzie bez celu w życiu, którzy nie mają zamiaru podporządkować się dyscyplinie. Ja próbuję ich czegoś nauczyć a oni mi na to: „Kim ty jesteś, żeby mnie pouczać? Ja rzucałem koktajle Mołotowa na
  • Odpowiedz
Kosztem WOT-u w tym momencie uszczuplane są wojska zawodowe, przesył doświadczonych oficerów z sił liniowych mogłoby mieć miejsce na małą skalę na przykład przy tworzeniu sił obrony terytorialnej w sile kilku batalionów, a nie 17 brygad (!!) Nie wspominając o tym że wojsko dalej śmiga na bwp-1 lat 50, lata na śmigłowcach marki Mi lat 40 z hakiem, nie wspominając o rozlatujących się starach, brdmach, uazach i chronicznie nie doinwestowanej marynarce wojennej
  • Odpowiedz
@Lawrence_z_Arabii: Pierwsze się spotkają z przeciwnikiem o topowym wyszkoleniu, moralach, sprawności fizycznej i psychicznej. I po co aż 17 brygad OT i to do 2019 roku? Gdzie masz sprzęt? Gdzie wyszkolonych oficerów, żeby tym dowodzić? Gdzie infrastruktura? Ty mi walisz o słuzbie tyłowej a potem wciskasz jakiś kit o walce ze specnazem, no to jakie Ty masz pojecie o tym zagadnieniu, no chyba z broszur MONu.
  • Odpowiedz
Gdzie masz sprzęt? Gdzie wyszkolonych oficerów, żeby tym dowodzić?

@Cwana_frytka: na razie szkolą ich emerytowani operatorzy GROM, a oficerów też się znajdzie, skoro mamy ich tyle co szeregowców.

Ty mi walisz o słuzbie tyłowej a potem wciskasz jakiś kit o walce ze specnazem, no to jakie Ty masz pojecie o tym zagadnieniu, no chyba z broszur
  • Odpowiedz
@Lawrence_z_Arabii: obecnie prezentowane zadania WOT odbiegają od Twoich "marzeń" o WOT

Pilnowanie magazynów - WTF w ogóle. W czasie pokoju to mają być janusze, zeby nikogo nie odstrzelić za przeskoczenie płotu w celu zrobienia grafitti. W czasie wojny to są obiekty ataku, wiec tym bardziej nie powinno być tam cywili.

Zwiad? Zwiadowcy? W XXIw? By wydali tę kasę na pare AWACSów a nie wysyłali ludzi na
  • Odpowiedz
Zwiad? Zwiadowcy? W XXIw? By wydali tę kasę na pare AWACSów a nie wysyłali ludzi na śmierć.

@jaxReal: bliski zwiad taktyczny, wspomagany dronami. Przecież nie chodziło mi o przekradanie się na tyły w kombinezonie z trawy.

. Jak skończyła Polska a jak Francja, ile % ludności straciło życie w
  • Odpowiedz
To mi nie skacz po pagonach pchorku, bo za głupi i za mały w uszach jeszcze jesteś. Dorośniesz to porozmawiamy.

@michal-pokichal: tutaj jesteś co najwyżej zielonką i nie masz żadnych pagonów, na swoje poparcie, tylko argumenty.

Jeszcze tego brakowało, żeby się z betonem użerać w internecie.
  • Odpowiedz