Aktywne Wpisy
pierdas007 +682
dzisiaj zamówiłam babci ubera - w sumie wyszło jakoś 55 zł bo to trochę poza miastem, zapłaciłam kartą. Kierowca na koniec kursu powiedział babci która ewidentnie się nie zna na tym, że musi zapłacić gotówką 70 zł. Mogę jakoś to rozwiązać inaczej niż przez czat ubera który mnie olewa automatycznymi wiadomościami? #uber #kiciochpyta
sprynek +329
Zapraszamy FRAJEROW do posprzątania naszego gabinetu. W zamian proponujemy zniżkę na plombowanie z 600zl do 500zl xD czy stomatologa nie stać na wynajęcie 2 pracowników ktorzy w kilka dni to ogarną?
#powodz #stomatologia #dentysta #pieklomezczyzn #pracbaza
#powodz #stomatologia #dentysta #pieklomezczyzn #pracbaza
Oprócz groteskowej gadki o naszych przodkach osoby jedzące mięso rozdzierają szaty o to że człowiek ma przecież kły i potrzebuje energii z mięsa aby żyć. Z pewnością mocarne kły człowieka służą mu do zagryzania psów, wilków czy rosomaków, a następnie ich skonsumowaniu. Bez spożywania mięsa nie ma się też energii na nic, dlatego też wśród sportowców, atletów, siłaczy czy maratończyków jest tak wielu wegan. A taki goryl - gdyby nie jadł mięsa to by zdechł z głodu, chuderlaczek. Organizm człowieka nie potrzebuje w ogóle mięsa. Do tego dochodzi kwestia moralna - człowiek w XXI wieku nie ma żadnych oporów żeby w bestialski sposób zamęczyć kurczaka czy krowę a następnie zjeść takie ścierwo, bo przecież tak robili nasi przodkowie. Kotek czy piesek to fajne zwierzaczki, ale inne można zmasakrować i zajadać bo nie mają prawa do życia a poza tym są zdrowe i energetyczne.
Jedynym argumentem za jedzeniem mięsa jest taki, że może ono komuś smakować, ale w 2017 roku można zjeść potrawę która smakuje tak samo ale jest bezmięsna. No ale komu by się chciało, skoro lepiej niszczyć swoje zdrowie i zjadać żywe istoty. Kiedyś jak pewnie każdy jadłem mięso, ale wystarczyło poczytać badania naukowe i chwilę się zastanowić aby uznać że coś tu jest jednak nie w porządku i znacznie zdrowiej jest spożywać rośliny i owoce. Człowiek X je całe życie mięso bo tak mu wmawiali rodzimi znachorzy a potem zdziwienie, że ma raka. Nie istnieją żadne argumenty naukowe przemawiające za tym, aby człowiek spożywał mięso, jednak ten durny mit wciąż postuluje u większości społeczeństwa.
#weganizm #jedzenie #oswiadczenie #ciekawostki #nauka #zwierzaczki #niebieskiepaski #shitwykopsays #wegetarianizm
@smyl
@BongoBong Jeżeli jedzenie mięsa bylo by takie złe to w drodze ewolucji wszyscy mięsożercy by wygineli.
@d___b: zwierzęta są Twoimi autorytetami w kwestii moralności?
Badania naukowe potwierdzają brak związku pomiędzy spożywaniem chudego mięsa a chorobami serca, rakiem oraz cukrzycą.
Może już lepiej nie kombinuj nad tymi argumentami.
@Naxster: bardzo wiele się zmieniło w ostatnich latach. Mleko sojowe jest w każdej Biedronce,, każdym dużym sklepie i w bardzo wielu małych. Hummus, tofu - podobnie. Biedronka, czy Lidl to w zupełności wystarczające źródło wegańskich produktów.
@d___b: lis nie jest odpowiedzialny za swoje czyny, człowiek - tak.
@go-away: ten fatalny argument pojawia się za każdym razem, ale warto to prostować mimo wszystko, bo jeśli ktoś się nad tym nigdy nie zastanawiał, to może to nie jest oczywiste.
Zwierzęta czerpią energię i budulec z pokarmu. Kilogram mięsa to od kilku do kilkunastu kilogramów roślin, przerobionych przez zwierzę na mięśnie i energię. Przechodząc na weganizm nie tylko oszczędzasz cierpienia
Bo napisałem że "uprawa roślin również szkodzi zwierzętom" , nie wyszczególniając czy chodzi o uprawę roślin na pokarm dla ludzi, czy dla zwierząt.
@d___b: nie bardzo wiem, o co Ci chodzi. Nie pisałem o odpowiedzialności karnej, czy przed Bogiem, tylko o tym, że skutki czynów człowieka są winą lub zasługą człowieka i możesz przemyśleć i świadomie decydować, jakie te skutki będą.
Ja też ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko "szkoda im zwierząt" nie oddaje chyba sedna sprawy, chodzi po prostu o minimalizację wyrządzanych cierpień.
@smyl: i my też takim zwierzęciem jesteśmy. Mięso zawiera więcej energii niz rośliny więc nie trzeba pastwisk dla zwierząt, ale ogromnych pól dla ludzi. Pewnie ostatecznie przez straty na transferach pola by zmalały, ale za to transport kontynentalny by wzrósł. A nas obecnie bardziej boli globalne ocieplenie. I tak, wiem, że zwierzeta produkują gazy
To, że nasi przodkowie jedli mięso nie było ich widzi mi się, lecz wynikało z ewolucji trwającej setki tysięcy, a nawet miliony lat. Człowiek w ten sposób ewoluował. Jest wszystkożercą i łowcą, żre mięso, bo to naturalne, tak, jak dla niedźwiedzi, które również są wszystkożerne.
Rozumiesz?!?! Niedźwiedzie też mają żreć sałatę?! he?
Te debilne argumenty wegeterian tylko odstręczają i irytują.