Wpis z mikrobloga

Mirasy z #krakow - szukamy z Różową mieszkania - chcemy kupić własne, potrzebuje porady z waszej strony, jak się zabrać za szukanie ? |
Generalnie chcemy:
* Coś powyżej 45m2 z min. 2 pokojami (ale 3 pokoje z nie mniej niż 52m2)
* W cenie ~6500 za metr, ale wiadomo, jak taniej to lepiej.
* Zależy nam głównie na komunikacji miejskiej, bo autko mamy jedno.
* Obecnie pracujemy w różnych miejscach, ale oboje przy Mogilskiej/Jana Pawła - tramwaj urządzałby nas oboje (ale wiadomo, praca to nie związek na całe życie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ).
* Wypierdylew Dolny w postaci Bieżanowa czy innej Halszki odpada, bo za 4-5 lat będziemy pewnie chcieli kupić coś większego a małe puścić studenciakom - standardowy model.

Ja osobiście chciałem się skupić na rynku pierwotnym, żeby nie płacić PCC, a poza tym na kilkunastu znajomych, którzy kupii coś ze wtórnego przynajmniej czworo wpieprzyło się w sąsiadów, co dzwonią po psiarskich / napieprzają po ścianach młotkiem albo są inną patolą, aczkolwiek nie porzucam myśli, że można też trafić dobrze...
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady i sugestie, gdzie zacząć szukanie
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkania
  • 14
kupii coś ze wtórnego przynajmniej czworo wpieprzyło się w sąsiadów, co dzwonią po psiarskich / napieprzają po ścianach młotkiem albo są inną patolą

@Admiral16: a u mnie na odwrót tj. nowe, niedrogie mieszkania = studenciaki z pcimia dolnego za ścianą, którym rodzice kupili mieszkanie na studia hehe imprezka

Nie ma zasady.
* Wypierdylew Dolny w postaci Bieżanowa czy innej Halszki odpada, bo za 4-5 lat będziemy pewnie chcieli kupić coś większego a małe puścić studenciakom - standardowy model.

@Admiral16: ciekawy argument - studenty wszystko wynajmą

Ja osobiście chciałem się skupić na rynku pierwotnym, żeby nie płacić PCC, a poza tym na kilkunastu znajomych, którzy kupii coś ze wtórnego przynajmniej czworo wpieprzyło się w sąsiadów, co dzwonią po psiarskich / napieprzają po ścianach
@saperq wyjątkowo chodziło o dzieci (2-3lata) - biegące po podłodze o 18 - byłem tak osobiscie, słyszałem jak to wygląda - każde tup tup tup wywoływało jeb jeb jeb w sufit nie wiem czym
@enron Mieszkam teraz na Os. Centrum C - mimo wszystko nie jest to szczyt moich marzeń - szczególnie jeśli chodzi o ustawność pomieszczeń...

@Admiral16: szczyt marzeń kosztuje z reguły więcej ;) Natomiast nie masz 10-piętrowego bloku postawionego ustawowe 8 metrów od Twojego okna dzięki czemu wiesz co to światło słoneczne, nie musisz wykupywać miejsca parkingowego za 15k PLN, nie dowiesz się podczas pierwszej zimy w nowowybudowanym bloku że developer przyoszczędził na
@Admiral16 przy Dąbskiej, Lema jest kilka inwestycji, ceny w okolicach 7k i więcej (dąbska street, suprnova, apartamenty lema) w tej lokalizacji jeszcze kilka inwestycji powstanie. Z tańszych to w pobliżu alei pokoju masz: fajny dom przy Sołtysowkiej, botanika park i jeszcze coś chyba budują przed expo. Jakieś osiedle buduje Atal przy alei pokoju 83.

W ten weekend są targi mieszkań w expo :)
@Samii planuje się wybrać :)
W botanice byłem ale dojazd koszmarny ( szczególnie dojście do przystanku), Fajny Dom zaraz koło bloku socjalnego, poza tym Sołtysowska będzie tragedią komunikacyjną
@Admiral16 zgadzam się z tobą. Przy botanice są jeszcze zakłady tytoniowe Morris. Też szukam jakiegoś mieszkania i pomimo fajnej ceny te inwestycje odpadają.