Wpis z mikrobloga

#aws #amazon #cloudcomputing #kiciochpyta
Mireczki chmurowe, chciałbym zacząć przygodę właśnie z chmurami, a konkretniej z AWS.
Widziałem w internecie, że sporo osób poleca kurs https://www.udemy.com/aws-certified-solutions-architect-associate/learn/v4/overview
Nada się? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A może jeszcze coś ciekawego macie do podrzucenia? Oprócz dokumentacji oczywiście.

Dziękuję za każdą poradę :)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@seeksoul: Aha, no i oczywiście załóż sobier free tier i po prostu zrób jakąś apkę. Nie wiem czy zrobienie certyfikatu bez pratyki w AWS jest w ogóle realne, po roku pracy z tym nadal nie czuję się gotowy podejść do certyfikacji.
  • Odpowiedz
@plushy: no to wiadomo, że trzeba ćwiczyć na żywej tkance; w tym kursie co wklejałem to jest sporo praktyki z tego co patrzyłem więc coś tam się da zrobić

a czy rok to mało... kolega zrobił certa z Developera, a uczył się jakieś 2-3 miesiące z poziomu absolutnie zerowego
  • Odpowiedz
@seeksoul: Certyfikat można wykuć, wiadomix. Gdybym włożył 100-200 godzin w naukę to bym mógł zrobić każdy z AWS, ale to się nie przekłada na prawdziwą wiedzę. Cert z MSSQL robiłem w sumie na sucho bo nie miałem styczności w prawdziwym życiu z większością zagadnień i przeszło.
  • Odpowiedz
@plushy: jak się nie ma styczności z czymś na co dzień to wiadomo, że wiedza ulatuje;
ja to w sumie chciałbym załapać się do jakiejś pracy z AWS-em i mam nadzieję, że certyfikat coś pomoże
  • Odpowiedz
@seeksoul: W modelu bring your own license można wszystko. Z tym że Oracle nie lubi wirtualizacji (Mars vs. Oracle) i chce uruchomić własną chmurę więc z tej okazji przygotował kilkukrotnie droższą licencję dla AWS w tym roku.
  • Odpowiedz