Wpis z mikrobloga

@BojWhucie: Ale przecież i teraz możesz oddać zwrotne butelki do każdego sklepu, który sprzedaje produkt w tym opakowaniu bez paragonu! Już aktualna ustawa o tym mówi i nakazuje to sprzedawcom. Inna sprawa, że jest w niej tylko mowa o oddawaniu, a nie zwracaniu kaucji, więc oddać butelki sobie możesz, ale kasy nie zobaczysz.
@jamtojest: no to niech sobie czeka ale najlepiej je wyrzuc ;) w niemczech i danii kazda butelka, puszka, plastik, jest odpowiednio oznaczona. przeciez tonami bylyby eksportowane butelki z innych krajow byle oddac. a zwrot dokonuje sie najczesciej w postaci bonu na zakupy (tak, bon na 20 centów). a zatem na pewno dopiero po reformie, nowe transze beda zdatne do oddania. pozdrawiam
Boję się, że może być tak jak aktualnie w niektórych sklepach i marketach. Otóż chodzi mi o sytuację, gdzie pani sprzedawczyni oznajmia mi, że da mi pieniądze za kaucję, po okazaniu, że piwka kupiłem u niej w sklepie. Jest to dramat. A jeśli nie chcą dać gotówki to może to być rozwiązane jak w Niemczech (bon na zakupy w formie paragonu do wykorzystania w sklepie w którym oddałeś butelki)
@BojWhucie ja nie rozumiem tego całego segregowania śmieci, jak wrzucisz do automatu to idą do butelkowego nieba, a jak zawieziesz z innymi odpadami do zakładu segregujacego odpady wyposażonego w maszyny które wyłapia każdy rodzaj śmiecia, to jest źle? Na #!$%@? każdy obywatel ma segregowac śmieci jak zakłady przetwarzania śmieci na tym kiedyś zarabialy?
@lordhellboy Na szczęście nie wszystkie. Z takich dziwactw, których nie spodziewałem się, że będą z kaucją to jogurty w słoiku :D
@BojWhucie na puszki to akurat kiepski pomysł. Tego i tak raczej nikt nie wyrzuca do lasu, a nie można ich zgniatać, bo automaty nie przyjmują. No i sklepy mają obowiązek przyjmować tylko te butelki, które mają w ofercie.