Wpis z mikrobloga

czytnik e-booków, najlepiej z e-papierowym ekranem

@KornixPL: nikt ci raczej nie poleci tabletu czy telefonu do czytania, bo po pewnym czasie masz wrazenie, ze ci oczy wypalilo na tyle czaszki.
Kindle 8 dotykowy bez podswietlania jest zdecydowanie tanszy.
W dodatku masz na amazon.de oferty uzywek (ktore glownie pochodza ze zwrotow i ciezko czasem doszukac sie oznak ze byly uzywane) jeszcze taniej.
Zobasz w tagu #kindle ostatnio byly wrzucane informacje.
I tak
  • Odpowiedz
@KornixPL: Nie, reklamy pokazują się tylko na wygaszaczu ekranu. Poza tym jak kupisz, piszesz na chat Amazon.de lub amazon.com (zależy gdzie kupisz), że reklamy Cię nie interesują bo jesteś w innym kraju. I wyłączą Ci :) Przetestowałem kupując 3 Kindle: 2 z Amazon USA i 1 z Amazon DE. Bez problemu reklamy zostały wyłączone.
  • Odpowiedz
@KornixPL: @dr_Acula: ja mam bez podświetlanego ekranu i żyję, chociaż po zmroku muszę mieć włączoną lampkę, ewentualnie używam specjalnie dokupionej mini lampki, która sobie podczepiasz bezpośrednio nad ekranem.
Pamiętaj, że ekran dotykowy w ogóle nie jest potrzebny, spokojnie daje radę z guziczkami
  • Odpowiedz
@r__k @KornixPL: ludzie bez prądu też kiedyś żyli, jedynie wieczorami siedzieli przy świeczkach. Więc spoko. W sumie po co Ci auto jak można chodzić na piechotę albo jeździć busem.
Albo w ogóle nie wychodzić z domu. Po to wypuszczane są nowsze wersje żeby sobie ułatwiać życie a nie utrudniać jakąś lampką.
Kup Paperwhite. Użytkuję Kindle od około 10 lat. Mam jeszcze w domu Kindle z klawiaturą i bez dotyku, więc wiem
  • Odpowiedz
@r__k: @dr_Acula: Paperwhite chciałem na początku ale odstraszyło mnie 600 PLN, mogę mieć bez podświetlonego ekranu, w ogóle by mi to nie przeszkadzało, więc jeśli to jedyny problem to chyba wezmę tego
  • Odpowiedz
@dr_Acula: oczywiście, że z podświetleniem lepszy, ale jeśli nie ma na to pieniędzy, to niech weźmie bez podświetlenia, bo tez da się żyć
  • Odpowiedz
@KornixPL: jak chcesz. Zobaczyłbyś w ciemnym pokoju tańszy z lampką albo bez i Paperwhite to byś zmienił zdanie.Poza tym jakie 600 PLN? Na amazon.de kosztuje 90 EUR
https://www.amazon.de/Amazon-Kindle-Paperwhite-6-Zoll-4GB-eReader/dp/B00QJDO0QC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1505719531&sr=8-1&keywords=kindle+paperwhite+e-reader

Weług mojej matematyki to niecałe 400 PLN. Przesyłka niech będzie 50 PLN.
Czyli 450.

@r__k: racja ale jeśli ma możliwość poczekać 2-3 miesiące i dozbierać to niech tak zrobi. Ja nie mówię, że się nie da. Mówię, że różnica jest ogromna i
  • Odpowiedz
@dr_Acula: Szukałem w polskich sklepach i właśnie po tyle był, ale tak myślę czy by nie rozważyć. PS co z Vatem i innymi jakimiś cłami? (nie siedzę w tym więc nie wiem jak to jest ze sprowadzaniem)
  • Odpowiedz
  • 0
@KornixPL
Możesz też kupić inkbooka obsidiana. Kiedyś tego było pełno (w abonamentach na Legimi dawali). Teraz już mniej, ale jakieś ogłoszenia są.

Ekran ma taki sam jak kindle, zresztą wszystkie ekrany jedna firma robi. :-D

Zalety względem kindla:
- obsługuje format epub (niby można sobie konwertować, ale lepiej nie musieć niż musieć)
- ma Androida, więc aplikacje można wgrywać (cudów nie oczekuj, ale jakiś czytnik RSS można wgrać)
- obsługuje Legimi (to
  • Odpowiedz
@KornixPL: w EU nie płacisz cła ani vatu. Tzn płacisz ale jest to wliczone w cenę. Więc koszt to 90 EUR + przesyłka.
Pamiętaj, że teraz jest promocja i wiecznie tyle nie będzie kosztował. Aczkolwiek takie pomocje robią raz na 3-4 miesiące.
  • Odpowiedz
@sorhu: @dr_Acula: fakt, największa wada Kindle to brak Legimi. Nie wiesz czemu nie obsługują Kindle? A ja tak bardzo chciałem im płacić co miesiąc...
Epuby można konwertować więc nie jest to jakiś mega problem :)
Ale faktycznie, może to być dobra alternatywa.
  • Odpowiedz
@dr_Acula: mistrzu, jakie 90€? Czytaj co wklejasz... za 90€ to jest wersja z reklamami, przy ktore wolami na czerwono pisze "nie wysylamy do Polski". Do PL wysla czytnik bez reklam, drozszy czyli w kwocie 110€.

Wysylka z amazon.de do Polski przy zakupach powyzej 29€ (albo 39 nie pamietam dokladnie) jest bezplatna.
Pamietac nalezy tez o doliczeniu roznicy w VAT ktory w nieczech wynosi kilka % mniej niz w Polsce. Stad cena
  • Odpowiedz
@dr_Acula: nie warto, bo oszczednosc jest pozorna. Kurier kosztuje 12€ i jest to GLS, kto mial z nimi do czynienia w Polsce ten sie bedzie bronic rekami i nogami.
Przy deutsche post, w kraju dostarcza to poczta polska, koszt to 10€.
W obu wypadkach oszczednosc 30-40zl a mozliwosci uszkodzenia i zaginiecia przesylki wiele. A potem dochodz swoich praw, albo u kuriera albo na mailboxde, bo amazon nie jest tutaj strona.
To
  • Odpowiedz