Wpis z mikrobloga

Czym jest blockchain?

Nowe transakcje są nieustannie potwierdzane przez użytkowników wydobywających bitcoiny, a te, które zostały już potwierdzone i zaakceptowane przez sieć, nie mogą zostać zmienione.

Czy dobrze rozumiem? Przelewy niepotwierdzone muszę zostać wykopane przez minerów żeby były potwierdzone?
wybaczcie, podstawy
#kryptowaluty #bitcoin
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wypoks: Nie ma czegoś takiego jak kopanie czy wykopywanie bitcoinów, to tylko określenie jakie się przyjęło. To co robią "koparki" to potwierdzanie transakcji (technicznie - rozwiązują pewien problem kryptograficzny). Za trafienie poprawnego rozwiązania, maszyna otrzymuje nagrodę 12.5 BTC + kilka BTC z opłat transakcyjnych.
  • Odpowiedz
@balrog84

Nie ma czegoś takiego jak kopanie czy wykopywanie bitcoinów, to tylko określenie jakie się przyjęło. To co robią "koparki" to potwierdzanie transakcji

Mylisz się, kolego. Minerzy nie muszą nawet potwierdzać transakcji.
  • Odpowiedz
@balrog84
Mogą kopać puste bloki, nie dołączać do nich żadnych transakcji. Wtedy dostają tylko nagrodę za blok (obecnie 12,5 BTC), a opłaty transakcyjne tracą, więc oczywiście tak nie robią. Ale technicznie nic nie stoi na przeszkodzie.
  • Odpowiedz
@Kliko: Aaaa, w sumie racja, nie mniej zagłębiamy się w szczegóły, starałem się wskazać tylko cel tego procesu. W sumie to co napisałem to też nie jest do końca precyzyjne. Na załączonym filmie ładnie jest pokazane co tam się dzieje od 14:30.

Można więc powiedzieć, że ta cała praca komputerów służy potwierdzaniu poprawności transakcji, ale również i przede wszystkim zabezpieczeniu przez możliwą manipulacją. Żeby nikt nie mógł tego zmienić po
  • Odpowiedz
ale również i przede wszystkim zabezpieczeniu przez możliwą manipulacją. Żeby nikt nie mógł tego zmienić po fakcie.

@balrog84: o, to, to!
potwierdzać to sobie może każdy. chodzi o ustalenie pewnego stanu transakcji - potwierdzenie ich w bloku, który później wszyscy akceptują.
zabezpiecza to np. przed tzw doublespendem, gdzie wysyłam dwie transakcje wydające te same monety i np. docierają do różnych miejsc w sieci w różnym czasie i kolejności.
  • Odpowiedz