Wpis z mikrobloga

@sanderus: niektórzy ludzie np z chorobami kamicy nerkowej - powinni pić wodę niskomineralizowaną, co za tym idzie producenci wydaja na rynek woe z odwróconą osmozą... czy zdrowa? średnio zależy jak dla kogo... ale z pewnością jest bardzo "czysta" :D
@ludi889: Z tego co wygooglowałem wynika, że woda powinna mieć pH powyżej 7,4, a najlepiej 8-8,5. Poniżej wklejam badanie pH popularnych wód mineralnych. Teraz spójrz jeszcze raz na zdjęcie i wyciągnij wnioski.

Mama i ja – 7.7

Kropla Beskidu – 7.6

Żywiec – 7.5

Gerber – 7,5

Arctic – 7.5

Nałęczowianka – 7.4

Primavera – 7.4

Cisowianka – 7,1
@mean-cat: Przecież przy kamicy nerkowej trzeba po prostu pić duże ilości wody. Jak pijesz jej tyle ile mówi lekarz (mój ojciec musiał pić bodajże 4,5 litra dziennie) to taki małe wahania zwyczajnie nie robią różnicy. Poza tym producent potem jeszcze ją wzbogaca o składniki mineralne.

@ludi889: No fakt. Nigdzie o tym nie wspomniano.
@sanderus: Wiem że to trochę nielogiczne z punktu widzenia konsumenta, ale dopóki nie jest na opakowaniu że to woda, wtedy nie jest wodą (tzw. nazwa zastrzeżona. Z tego samego jest Kubuś Waterr, a nie Kubuś woda, czy Żywiec Zdrój Soczysty, a nie Żywiec Zdrój woda z sokiem)
miałam kamień na nerce i leżałam w Końskich w klinice , ordynator oddziału , po "rozbiciu kamyka" zaleciła mi przyjmowanie rowantinexu przez tydzień każdego miesiaca przez pół roku i picie właśnie tej wody ... czy pomogło ? nie wiem. Wpakowałam kupę kasy na filtry do kranu z odwróconą osmoza, minęło już 7 miesięcy - nie mam nawrotów - wiec chyba to jednak prawda - lub zwyczajny fart.