Wpis z mikrobloga

Murki, chcę wyjechać.

Czy ktoś z was mieszkał kiedyś w #czechy?
Myślimy z niebieskim o #emigracja, nie typowo zarobkowo, tylko do lepszego trochę życia.
Jesteśmy na etapie szukania kraju, wahamy się też między #walia.
Mirek jest inżynierem, elektronika i telekomunikacja, +/- 5 lat doświadczenia, ale bardzo dobrze ogarnia też #java, ma jakieś programiki na koncie.
Ja obecnie jestem copy, ale umiem dobrze w rękodzieło i w to chciałabym wejść.

Nasze wymagania:
- żeby latem nie było + 50 stopnii (odpadają te stany USA, w których nam się podoba i Francja)
- żeby stosunek cen do zarobków był w porządku i podatek dochodowy nie wynosił 1/2 pensji
- żeby było przyjaźnie zwierzakom, bo mamy piesł i dwa kitki

Chcielibyśmy wynająć dom pod miastem/ mieszkanie, po roku czy dwóch coś kupić. Mówimy dobrze po angielsku i niemiecku, ogarniamy podstawy czeskiego, moglibyśmy uczyć się go dalej. Ja po walijsku mówię pojedyncze słowa.

Jeśli ktoś ma jakiegoś doświadczenia z życia w Czechach to dawajcie znać. Chcielibyśmy emigrować na początku przyszłego roku.

#kiciochpyta #zagranico #jakzyc
  • 35
  • Odpowiedz
Nasze wymagania:

- żeby latem nie było + 50 stopnii (odpadają te stany USA, w których nam się podoba i Francja)

- żeby stosunek cen do zarobków był w porządku i podatek dochodowy nie wynosił 1/2 pensji

- żeby było przyjaźnie zwierzakom, bo mamy piesł i dwa kitki

@savanna: brzmi jak Polska.
  • Odpowiedz
@peszmerd: byłam w Czechach turystycznie, dlatego pytam o kogoś, kto tam żyje, ale w Czechach jest niższy podatek vat, mieszkania (mimo kryzysu) są tańsze, łatwiej jest prowadzić dg i tak, podoba mi się zróżnicowanie kulturowe i swieckość (brak indoktrynacji katolickiej).
  • Odpowiedz
@fegwegw: niekoniecznie. Porównaj sobie ceny brutto i netto, przy zarobkach rzędu 4-5 tys. Zabierają część z twojej pensji + pracodawca musi dopłacić, a przy tym funkcjonowaniu zusu wątpię, że miałabym emeryturę za 40 lat. Po drugie składki są placone też na ubezpieczenie zdrowotne, ale od lat leczę się kardiologicznie - dostanie się do specjalisty w większym mieście to czasem rok oczekiwania, wydanie decyzji o ablacji trwało u mnie 6 lat, a
  • Odpowiedz
@interface: o, taką odpowiedź rozumiem i dziękuję. Widzę to z innej strony, znam osoby mieszkające tam i zachwalające, choć nie we wszystko wierzę. Jesteśmy na etapie szukania kraju, które mogłoby nam pasować.
O wkład własny tak się nie martwię, mamy dom w pl, który planujemy sprzedać, kiedy zdecydujemy się na kupno czegoś innego, plus oszczędności powinny wystarczyć.
  • Odpowiedz
Zabierają część z twojej pensji + pracodawca musi dopłacić, a przy tym funkcjonowaniu zusu wątpię, że miałabym emeryturę za 40 lat. Po drugie składki są placone też na ubezpieczenie zdrowotne, ale od lat leczę się kardiologicznie - dostanie się do specjalisty w większym mieście to czasem rok oczekiwania, wydanie decyzji o ablacji trwało u mnie 6 lat, a sam zabieg wyznaczony został na półtora roku po skierowaniu. Dlatego instytucja płacenia na to
  • Odpowiedz
@savanna: Hej, pozwole sobie sie wypoweidziec bo mieszkam w Pradze juz prawie 2 lata. Zarobkowo jest bardzo dobrze dla IT i bankowcow - dobrze to znaczy powyzej 70k koron miesiecznie. Ponizej moim zdaniem nei oplaca sie tutaj przyjezdzac. Spoleczenstwo ejst bardziej liberalne, malo kto zawraca sobie glowe polityka tak jak w Polsce. Kosciol tez nie ma tyle do gadania, generalnie styl zycia ejst bardzo liberalny. co do uzywek to nei wiem
  • Odpowiedz
@JudeMason: Moze to ty tak na nich dzialasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mieszkam juz 2.5roku w Pradze i poki co z polakami mam tylko mile doswiadczenia. Zupelnie inny element emigruje do Czech (przynajmniej do Pragi), niz do Holandii czy UK w moim odczuciu
  • Odpowiedz
Nie wiem co w tym dziwnego. po prostu nie uważam, że wrzucanie wszystkich do więzień za takie pierdoły jest dobrym rozwiązaniem, wysoki mandat wystarczy. w jaki sposób chcemy pomagac ludziom z problemami narkotykowymi dając im wyroki? albo wyobraź sobie że twoje dziecko albo ktoś inny bliski skusi sie na blanta i "wpadnie" i co? dalej to takie mądre żeby wszystkich do sztumu od razu? to jest w ogole polityka narkotykowa?

@Hatespinner:
  • Odpowiedz
@Hatespinner: znam z wyrokami w zawiasach za blanta ale czepiasz sie szczegółu a odchodzisz od sedna. imho to pokazuje ze to mądry naród jest po prostu, bo w tych naszych przepisach za grosz logiki nie ma, jest tylko populizm. jak tak ostre prawo ma cokolwiek naprawiać? ciekawe że do kasyn sie nie przyczepiłeś, bo je tez wymieniłem a nie gram. mimo wszystko uważam to za normalność, że ludzie moga #!$%@?ć swoje
  • Odpowiedz