Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego wpisu. Padło na Python lub Ruby. Do Pythona ciągnie mnie to, że jest wszechstronny i nie ogranicza sie tylko do web devu, do Ruby ciągnie przez więcej ofert pracy i zarobki ale on akurat skupia sie w wysokiej mierze na webie, a ja sie w sumie tym za bardzo nie jaram :D(tak mi sie wydaje, moze zle do tego podszedlem czy cos). Pomożcie podjąć decyzje ziomeczky. I to nie jest tak ze jestem kompletnie świeży tylko chce po prostu jednak ciągnąć backend po 8 miesiecznej probce front endu :D

#programowanie #ruby #python #rubyonrails #webdev
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kasztanozord: dla mnie nie jest to wcale ważne które. Jak sie poważnie za programowanie weżmiesz i prace to finalnie będzisz poprawiał kod serwera ruby, potem innego serwera pythona, dopiszesz komponent w react, połączysz railsy z vuejs, a jedno zapytanie bardzo często używane będzie w nodejs bo jest w jakiś sposób szybsze. Podsumowując użyjesz/będziesz musiał prędzej czy później wsyzstkiego spróbować po trochu. A i ten, troche php będziesz dopisywal klientowi do
  • Odpowiedz
  • 0
@updater jak ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego :P Pewnie, że dobry koder poradzi sobie z każdym językiem ale specjalistą w danym czasie może być od jednego, dwóch :P
  • Odpowiedz
@npsr: Jasne, mówię tylko o rzeczywistości ;) po prostu niech sie nie zamyka tylko na jedno a reszta 'be'. Jest specjalistą w jednej technologii i zawsze może podczepiać inne
  • Odpowiedz
@updater: w rzeczywistości to nie przyznajesz się w pracy do znajomości czegokolwiek poza swoją specjalizacją :P Chyba, że chcesz się przebranżowić lub zostać koniem pociągowym. Chyba, że jesteś freelancerem i po prostu lubisz gmerać w różnych technologiach :) Prosta zasada: w pracy jesteś ekspertem od jednej technologii, w domu znasz ich tyle, ile sprawia Ci fun :)

W życiu bym nie wpisał do CV np. PHP mimo, że kiedyś (tak
  • Odpowiedz
@kasztanozord: miej wpisane w Linkedin Python (+ endorsowane). Dostawaj same oferty z Django ... :D

Python sie owszem przydaje w wiekszej ilosci zastosowan ale bije rubiego glownie dlatego ze zna go wiecej osob :) Jesli chcesz isc w webowke + tylko czasem cos sobie skrobnac to RoR jest o wiele przyjemniejszy w stawianiu/konfigurowaniu niz Django. No i nie ma wiecznego problemu python2 vs python3 (raczej w ruby wszyscy ida w
  • Odpowiedz