Wpis z mikrobloga

To uczucie gdy urodziłeś się na początku lat 80. pamiętasz PRL, przemiany, dziki kapitalizm, inflację, korupcję, mafie, przestępstwa, gangi szkolne, biedę, brak perspektyw, potem to zaczęło się łagodzić, a potem zanikać, nagle zauważasz postęp, który wykonał Twój kraj, wychodzącą z biedy rodzinę i znajomych, coraz więcej zadbanych miejsc, fajnych inwestycji również takich pod ludzi, jak rewitalizacje parków i różnych atrakcji miejskich, nawet takie pierdoły jak zostawianie przez dzieci prostych zabawek w piaskownicy, trzymanie rowerów/hulajnóg itp. bez zabezpieczeń, widzisz jak twój kraj przejmuje powoli najlepsze cechy kultury europejskiej i #!$%@? jak kultura europejska powoli zaprzepaszcza swoje osiągnięcia przez chorą poprawność polityczną, słabość w podejmowaniu szybkich trudnych decyzji, co z kolei skutkuje zalewem "nachodźców" którzy robią sobie co im się podoba i nikt nie potrafi tego zatrzymać. Najbardziej smuci i jednocześnie dziwi mnie to, że po tylu zamachach, ludzie w europie zachodniej w większości nadal wierzą, że podążanie tą drogą jest słuszne, a media z zawziętością sieją pro-imigracyjną propagandę :( #rozkminy #emigracja #imigranci #zalesie #lewackalogika
  • 17
  • Odpowiedz
ludzie w europie zachodniej w większości nadal wierzą, że podążanie tą drogą jest słuszne, a media z zawziętością sieją pro-imigracyjną propagandę

@myszczur: kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą
  • Odpowiedz
@myszczur za dużo tvppis i wykopu. Pomieszkaj trochę w zachodniej Europie to ta twoja Polska przestanie być taka kolorowa.
Bo ja nadal uważam że Polska to w większości patologia, kombinatorstwo i mentalnosc złodziei. To łykanie jak pelikan bzdur i ogłupianie ludzi przez wladze. To rozmienianie się na drobne za byle ochłapy. To chamstwo, egoizm i tolerancja dla takich zachowań.
  • Odpowiedz
@Lucky_: Za rządów PO miałem te same przekonania. Mimo postępu, nadal jesteśmy tą biedniejszą częścią europy i niestety mówiąc potocznie "brak kasy" powoduje największe patologie, dlatego musimy gonić ekonomicznie zachodnią Europę i najważniejsze, pozbyć się myślenia homo soviectus, wyobraź sobie co by było gdybyśmy byli tak zamożni jak najbogatsze kraje europy, ale nie dawalibyśmy sobie tak w kaszę dmuchać jak obecnie zachód + nie byłoby komunistycznego #!$%@? w naszych głowach (który
  • Odpowiedz
@Zjerzy: gdziekolwiek w Polsce. Mieszkalem w malym miescie Polski B i mieszkalem takze w Warszawie. Tu nie chodzi o to kto rzadzi w Polsce tu chodzi o mentalnosc. Komunistyczna mentalnosc jest tak gleboko w ludziach ze trzeba 2-3 pokolen bo mlodzi - urodzeni w latach 70 i 80 tych mimo ze komunizmu nie pamietaja jako dorosli ludzie nabrali zlych nawykow od swoich rodzicow czy sasiadow.
Za duzo w Polsce rzeczy sie
  • Odpowiedz
@myszczur: to komunistyczne myslenie szybko nie zniknie. Zauwaz ze wielu januszybiznesu ktorzy dorobili sie w poczatku lat 90-tych i dzikim zasadom lub ich braku ciagle uwaza ze uczciwa droga nie doszli by do tego co maja i ciagle zachowuja sie jakby sie czasy nie zmienialy a sa to ludzie relatywnie zamozni.
Tu trzeba zmiany pokoleniowej, nadzieja ze synowie i wnukowie tych januszy moze beda inaczej patrzec na rzeczywistosc.
  • Odpowiedz
@myszczur: destabilizacja państw europejskich w ten sposób nie jest dziełem przypadku.
A że indolencja rządzących na to zezwala ... też nie jest dziełem przypadku ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Dibhala: o jakiej destabilizacji mowisz? Mieszkam ponad 7 lat w jednym z europejskich panstw, na biezaco sledze newsy, interesuje sie tym co sie dzieje, glosuje w wyborach. O jakiej destabilizacji mowisz?
  • Odpowiedz
@Lucky_: Na szczęście nie wszyscy, dowodem są moi byli pracodawcy, który traktował pracowników jak gówno, gdy okazało się, że nie ma problemu ze znalezieniem lepszej pracy na tym stanowisku, w pół roku, cała ich doświadczona ekipa się zwolniła, teraz ta firma już nie istnieje.
  • Odpowiedz
@myszczur: oczywiscie sa przypadki ze takie patologiczne zachowania sa odpowiednio potraktowane, ale zauwaz ze w regionach gdzie ta gospodarka rozwija sie gorzej janusze maja sie dobrze i naplyw Ukraincow tylko im ta sytuacje poprawil.
  • Odpowiedz
@Lucky_: zainteresuj się kto dochodzi powoli do władzy w państwach europejskich.
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/501867,muzulmanin-nowy-burmistrz-londynu-kandyduja-dwaj-wyznawcy-islamu-syed-kamall-i-sadiq-khan.html

Nie mogę znaleźć artykułu o wyborach lokalnych w szwecji, gdzie burmistrzem (?) jakiegoś miasta został islamista. Po czym zaczęły się robić cyrki z szariatowaniem, patrolami itp.

Powoli, ale konsekwentnie. Zobaczymy co będzie w następnych wyborach w zachodnich krajach. We francji na prezia też startował muslim.

U nas nie wyglądało to jakoś szczególnie inaczej w ostatnich wyborach parlamentarnych.
Księża z
  • Odpowiedz
@Dibhala to fakt że muslimy rządzą tu i tam.
Ale to margines . Dam Ci przykład - burmistrz Rotterdamu z pochodzenia Turek o nim w Polsce nie odczytasz.
Ale powiem Ci jak jest w Belgii- lewica jest mega skompromitowana przez swoje głupie działania. Nastroje anty muslimskie są dość mocne . Partia która wprost mówi o zamknięciu granic dla uchodźców rośnie w górę. Muslimy siedzą cicho - przed zamachem w Brukseli często używali
  • Odpowiedz
burmistrz Rotterdamu z pochodzenia Turek

@Lucky_: czytałem o gościu. Dość kontrowersyjny synek.
Nie zapominajmy jednak kto wśród jego wyborców stanowił większość.

To co wyraźnie się odczuwa, a czego nikt nie porusza, to rosnące nastroje nacjonalistyczne i ksenofobiczne w krajach zachodniej EU.
Najbardziej jestem ciekaw, w którym kraju jako pierwszym przeleje się czara goryczy.
O ile nie będzie już za późno.
  • Odpowiedz
@Dibhala jeśli myślisz że będą się tu mordować to raczej grubo w to wątpię.
Muslimy w pewnym momencie zostaną postawione przed decyzją "adopt or GTFO do swojego koziego landu".
Dobrym przykładem jest Holandia która dzięki dobrym programom integracji nie mają z nimi problemu.
  • Odpowiedz
@Lucky_: jeśli dojdą do rzeczywistej władzy i zaczną zmieniać prawo, to nie będzie GTFO.
Wszystko legalnie, w imię demokracji i na jej zasadach.
Zacznie się gdy ludzie wyjdą na ulice i wkroczy wojsko.
Kręgosłup zachodniego społeczeństwa nie wytrzyma długo takiego buta.
Bądź co bądź byłe mocarstwa nie miały z tym do czynienia jak my (życia pod butem), na co więcej sobie nie pozwolimy.

Z mojego aspektu chodzi głównie o skalę zjawiska.
  • Odpowiedz