Wpis z mikrobloga

Mirki i Węgierki :) Hot news, Sytuacja sprzed chwili.
TL:DR Serwis chce zwrotu pieniędzy za wymieniony telefon :)

Dwa miesiące po użytkowaniu telefonu pewnego pięknego dnia rozładował mi się całkowicie i podłączyłem go na noc do ładowania, rano wstaje, telefon gorący, że aż parzy. Tego samego dnia zaniosłem go do reklamacji. Reklamacja przyjęta w sklepie X i zaakceptowana po 10 dniach, 12 dnia wydali nowy telefon. Dziś, mija jakiś tydzień od odbioru nowego telefonu, dostaje telefon z serwisu ze sklepu X, że otrzymali ekspertyzę i telefon jednak nie podlegał reklamacji i ją odrzucają jednocześnie żądając ode mnie zapłaty za telefon, który wydali. xD Co o tym sądzicie ? UOKIK odpada, ponieważ telefon był brany na firme...
ps nie podawałem prawdziwych namiarów na sklep, ponieważ sprawa najprawdopodobniej znajdzie się w sądzie :)
Wołam #prawo, #uokik, #firma i obserwujacych #januszebiznesu, #truestory, #wtf
  • 4
UOKIK odpada, ponieważ telefon był brany na firme...

@ladril: uoik odpada bo nie zajmuje się takimi bzdetami.

A co do samej sprawy to wydaje mi się, że mogliby jedynie złożyć oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu i faktycznie żądać zwrotu, jednak w tej sytuacji nie ma ono chyba podstaw.
Przedzwoniłem do rzecznika UOKIK, Bardzo miła Pani poinformowala mnie że że co prawda nie zajmują się sporami przedsiebiorstw, ale że dawno nie słyszała takiego absurdu i że jest ciekawa jak to się potoczy. Zaproponowała zebym podszedl do niej, a ona przeglądnie dokumenty i postara się pomoc :)