Wpis z mikrobloga

Ej mirki, pytanie mam do kogoś kto już był w #meksyk . Jadę tam pod koniec września i mam parę pytań. Bede w cancun w zona hotelara.
1- co tam obejrzeć/zwiedzić/zrobić? Wiem o tulum i podwodnym muzeum.
2 - czy jest bezpiecznie? Nie porwie mnie jakiś kartel jak będę po parku narodowym/krajobrazowym chodził? Czy w samym cancun nie oberwe w strzelaninie?
3 - dogadać się po angielsku da?
4 - na coś się szczepić mam? Piszą o WZW A, to jest wymagane czy raczej tak o?
5 - jak z dostępnością #narkotykizawszespoko ,tego słynnego kolumbijskiego towaru eksportowego ( ͡° ͜ʖ ͡°) ogarnę raczej na luzie i bez sztumu? ;/
6 - słyszałem że normalnie do busów czasem wojsko wpada. Jest się czego tu obawiać? XD
7 - jakieś ogólne rady jeśli chodzi o Meksyk?

#podroze
  • 7
@Quander:
1. w Yucatan: Tulum - plaża, ruiny, Isla Mujeres - nurkowanie, od biedy Playa del Carmen - plaża, obczaj jakieś fajne cenotes (czyli takie zbiorniki wodne, ale w skałach), Chichen Itza (dla mnie zbyt turystyczna, ale fajnie tą główną piramidę zobaczyć), Merida (mi się nie podobała za bardzo)
2. jest bezpiecznie, nie porwie cię
3. w hotelu tak w turysteycznej restauracji też, poza tym to nie
4. kto niby ma
@Quander:
1 - nie bylem w Cancun wiec nie podpowiem, z Jukatanu i Quintana Roo wzglednie niedaleko jest do Chiapas - najpiekniejszego imo regionu w Meksyku
2 - jest dosyc bezpiecznie, ale po zmroku raczej bym po miastach nie smigal, nigdy nic nie wiadomo
3 - srednio, pasuje miec ze soba kogos kto zna hiszpanski, zwlaszcza poza miastem
4 - ja sie na nic nie szczepilem i nic mi sie nie
To jak już polecamy cokolwiek w Meksyku to ja polecam Oaxaca, Guanajuato i San Miguel de Allende. Chiapas niestety nie dane mi było zobaczyć, ale słyszałem, że też fajne. Jednak @Quander nie powiedział gdzie jedzie i na ile może się przemieszać - bo jak kupił 2 tyg na plaży w Cancun to podejrzewam, że nie będzie chciał latać na drugi koniec Meksyku ani tym bardziej nocnymi busami jeździć.
@inspektor_erektor @blazej30 właśnie chciałem wakacje pół na pół, bez turbozwiedzania ale też nie tylko leżenie na plaży. Stąd właśnie to cancun, bo i poleżeć można i się pobawic, i jest rzezba krasowa (właśnie te cenote najbardziej mnie jaraja chyba XD) i ruiny itp. Co do karty jak wezmę normalna Visa to nie będzie można wypłacić? Jak ogarnąć USD na konto? Nie przewalutuje od razu? I jeszcze pytanie co do paszportu - wystarczy
@Quander wypłacisz normalnie z bankomatu, choć bank cię zapewne trochę skasuje i policzyć ci po kiepskim kursie. Ale ja i tak tak zrobiłem bo nie chciało mi się bawić w dolary (kto bogatemu zabroni ( ͡° ʖ̯ ͡°))
Ja zwykle paszport zostawiam w hotelu/hostelu i nic ze sobą nie noszę, nawet kopii. No ale też mnie jeszcze Policja nigdy i nigdzie nie zatrzymała.
@Quander: też byłem w wariancie "pół na pół", około półtora tygodnia śmigania i 5 dni na plaży, zacząłem w stolicy, potem na południe do Chiapas i stamtąd do Oaxaki
@blazej30 ja korzystałem z kantoru walutowego aliora i z ichniejszej karty w USD i byłem bardzo zadowolony, gdybym płacił tam kartą w PLN to mój wewnętrzny polak chyba by zwariował na myśl o tych złodziejskich przewalutowaniach xD also nie wiem czy zostawianie