Wpis z mikrobloga

#prawo #ksiegowosc #motocykle #motoryzacja taka sytuacja:
Kupiłem sobie kiedyś motocykl, później założyłem firmę i wsadziłem go jako środek trwały. W dowodzie rejestracyjnym są moje dane zameldowania (miasto X). Przy sprzedaży motocykla, wystawiłem normalnie FV kupującemu, jednak sprzedawcą już jest moja firma (miasto Y).
Kupujący poszedł sobie przerejestrować nowy nabytek i zonk - nie chcą mu wyrejestrować, bo adres w dowodzie rejestracyjnym różni się od tego na FV.
Jak mu mogę pomóc? Wystarczy jak na FV wpiszę swój PESEL lub nie wiem, jakiś adres zamieszkania (chociaż na FV wydaje mi się bez sensu)? Działalność jednoosobowa.
  • 10
@Wybroczyna: Spoko ale my chcemy to zalatwic a nie sie bawic w bieganie po urzedach...
@MQs: Sprzedajacym musi byc firma bo to srodek trwaly, na FV musza byc dane firmy bo zdejme sobie problem z wydzialem komunikacji a bede mial problem z US. Wole jednak problemy z wydzialem komunikacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kefas_safek: Zgłoś do WK zmianę właciciela (firma zamiast osoby prywatnej). Będą chcieli wydać Ci nowy dowód i pewnie będziesz musiał za to zapłacić, ale zawsze możesz poprosić o zaświadczenie o rejestracji (wydają je od ręki, jest za darmo i w razie utraty dowodu można na nim bez problemu zarejestrować pojazd w innym WK)

Edit: @Mirkomil też dobrze prawi, jego sposób też będzie działać i wyjdzie taniej
@Mirkomil: no w sumie wlasciciel sie nie zmienil, jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza to nie jest osobnowosc prawna, to nadal jestem ja tylko zadeklarowalem ze to bedzie srodek trwaly. Tak mi sie wydaje przynajmniej