Wpis z mikrobloga

Jadę do Meksyku na miesiąc. Na stronie ministerstwa znalazłem, że potrzebuję szczepienia na:
wzw a
wzw b
polio
dur brzuszny
wściekliznę
Patrząc na ceny to wszystko kosztuje około tysiaka.
Warto na to wszystko zrobić? Czy coś mogę odpuścić?
#meksyk #podroze #podrozujzwykopem #medycyna
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ThePawel: Gdzieś czytałem, że statystycznie przypadki zakażenia zdarzają się w 1/100000 przypadkach albo i rzadziej. Osobiście bardziej obawiam się salmonelli w polskich lokalach gastronomicznych (pomijam już tureckie).
  • Odpowiedz
@ThePawel: No ale poważnie to na takich sprawach głupio oszczędzać. Pytanie też czy zdążysz zrobić wszystkie szczepienia przed wylotem. O ile dobrze pamiętam (mając podobny cykl szczepień) trwało to ok. 4 tygodni.
  • Odpowiedz
@ThePawel: bylem w Camcun i okolicach 9 dni. Zagrozen jakos nie bylo. Warunki sanitarne jakos nie odbiegaja od Europy. A jak siedzisz w zaglebiu hotelowym to tym bardziej zaden problem. Myj rece, pij napoje ze sklepu i bedzie ok. Psow i kotow na ulicach nie widzialem. A krokodyle i tu szczepionka przeciwko wsciekliznie kija da.

Zalecane to nie obowiazkowe. Ja wzw dopiero teraz robie. A bylem wczesniej w Indiach, na
  • Odpowiedz
@ThePawel: ja się nie szczepiłem i przeżyłem, ale fakt, że nie byłem na prowincji gdzie naturalnie o wiele łatwiej o choroby. Dbaj tylko o higienę. Weź węgiel na biegunkę, z drugiej strony w każdej aptece kupisz naprawdę dobre leki bez recepty. Miałem i kupiłem, więc wiem :D
  • Odpowiedz
Jestew meksyku co roku od lat i nic z tego nie bralem. Jesli cos zlapiesz to denga od komarow. Bywa najczesciej lekka. Zakazenia drog moczowych od kapieli w cenotach. I zatrucia zoladkowe (nigdy nie jedz wedliny/szynki). Jesli jedziecie z kobietami to warto uwazac czy ktoras nie jest w ciazy z uwagi na wirus zika.
  • Odpowiedz
@ThePawel: zależy co planujesz robić i jak. jak na wakacje typowo i jako turysta to może mieć to sens. ja siedziałem 3 miesiące, ale tylko hotel<->praca i okazyjnie wypady na miasto czy pozwiedzać, nie robiłem żadnych szczepień(i nikt z firmy też), wszyscy żyją.

no ale to tylko moja opinia. generalnie dobrze, że pytasz wykopków, gdzie 90% ludzi z piwnicy nie wyszło. dostaniesz na pewno miarodajne opinie.
  • Odpowiedz
@ThePawel przejdź się do najbliższej poradni medycyny podróży, oni Ci najlepiej doradzą. Odkop swoją książeczkę zdrowia, bo jest duża szansa, że WZW B i Polio masz już zaszczepione.
Ja ze względu na wyjazd do Afryki mam te wszystkie szczepienia i sporo innych, daje mi to duży komfort psychiczny w trakcie pobytu.
Szczepienia są na lata, pomyśl o tym jak o inwestycji.

@wolnynajmita: a ten odsetek wynika właśnie z tego,
  • Odpowiedz
@ThePawel:
A na WZW to nie byłeś już przypadkiem szczepiony? Ja na przykład mam przeciwciała, choć nie wiem skąd więc pewnie w gimbazjum mnie szczepili. Możesz sobie zrobić badania krwi na przeciwciała, kosztują ze 20 PLN.
  • Odpowiedz
  • 0
@ThePawel
Dopiero co wróciłem z półrocznego pobytu w Meksyku. Robiłem tylko WZW typu b, na resztę za późno się zebrałem. W sumie to zależy co tam planujesz robić, czy zwiedzanie miasta czy bardziej dżungla i dziko. Wtedy możesz rozważać te dury itd. Jeśli masz ochotę na meksykanke to zastanów się najpierw nad tym bo wtedy dużo większe prawdopodobieństwo złapania czegoś(ale biały zawsze robi tam furorę więc zależy czego szukasz). Polecam Ci
  • Odpowiedz
@ThePawel: przed podróżą do Ameryki Południowej (10 miesięcy) odpuściłem jedynie wściekliznę, resztę przyjąłem, bolało przy płaceniu, ale w życiu nie oszczędzam na paru rzeczach, jedna z nich to zdrowie.
  • Odpowiedz
@IncestuousFist: wścieklizna to nie tylko psia choroba. I należy dodać, że jest to poważna choroba i śmiertelna, trudna w leczeniu. Meksyk to dziki kraj, skąd wiesz czy Cię coś nie upierdzieli w dupę?
  • Odpowiedz