Wpis z mikrobloga

cześć Mireczki i Mirabelki!
chciałabym rozpocząć moją przygodę z książkami #fantasy, bo już zmęczyły mnie ciężkie obyczajówki, jakie zwykłam czytać
polećcie więc coś fajnego :3 ważne, żeby to było dojrzałe fantasy, a nie jakieś infantylne/młodzieżowe, na które trafiałam i które mnie trochę do tego gatunku zniechęciły :< rzućcie tytułami, które was mocno wkręciły i nie mogliście przez nie spać, bo czytaliście :D

na mojej liście jest już "Pan Lodowego Ogrodu"
czytałam Wiedźmina i lubię

#ksiazki
  • 33
@ronette: temat rzeka... ale proponuję Sarah Maas i jej serię "Dwór cierni i róż". Polecam fantasy rosyjskie, jest tam dużo magii i dużo dobrego humoru, za to bardzo mało romansu, czyta się lekko i niesamowicie wciąga - tu polecam książki Olgi Gromyko i jej cykl o Wiedźmie, Aleksandra Ruda, Pankiejewa. Z rodzimych autorek super polecam Katarzynę Berenikę Miszczuk i jej cykl Szeptucha. To tak na dobry początek :)
@ronette: Widzę że pojawia się Sanderson, ze swojej strony więc zalecam ostrożność. Czytałem Drogę królów i Słowa światłości (swoją drogą wszędzie zbierające bardzo wysokie oceny) i bezsprzecznie jest to właśnie fikcja infantylna. Są ciekawe pomysły, tylko co z tego, skoro postaci jednowymiarowe, dobrzy latają w złotych zbrojach, złym oczy świecą się na czerwono, a i świat uratować przed nadchodzącą zagładą musi from-zero-to-hero wybraniec. Ot, heroic fantasy. Reszty twórczości autora nie znam,
@ronette: Fantasy to generalnie lekkie książki, ale może coś z tego: Świat dysku, Kroniki Królobójcy, Niecni dżentelmeni. Jeśli już chcesz coś cięższego to może "Harry Potter dla dorosłych"- dziwna książka w której bohaterowie mają pełno wad i których nie polubisz ( ͡° ͜ʖ ͡°): Lev Grossman Czarodzieje (The Magicians)
I ty to wymieniasz koło Pratchetta i Rothfussa? Wstyd.

@blezio: xD Serio wg ciebie Rothfuss to taki mistrz pióra, że nie wypada przy nim wymieniać jakichś autorów?

Trochę prychłem.