Aktywne Wpisy
Duza-fajka +146
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada
Prawda jest taka że
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Jak to właściwie jest z tym naszym polskim krajobrazem pełnym kościołów? O historii, architekturze i fenomenie budownictwa sakralnego przeczytasz w naszym artykule.
Fragment
#architektura #kosciol #religia #polska #ciekawostki #prl
@fredperry: Masz jakieś dane pokazującą tą korelację czy po prostu tak Ci się wydaje, że to wina demografii? :)
@Projekt_Inwestor: A budowane stare świątynie? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Porównanie bez sensu, gdyby PRL nie nasycił Polski kościołami to zrobilibyśmy to teraz, bo i wtedy, i dziś jesteśmy w epoce taniego budownictwa
@loczyn: A co w tym dziwnego? Urodzenie żywe mamy wtedy gdy dziecko przeżyje 24h, a często rodzice znając dramatyczny stan dziecka, chrzczą je bezpośrednio po porodzie i jeśli umrze ono przed 24 godzinami, to jest jednocześnie ochrzczone i zaliczane do urodzeń martwych.
Odnioslem sie do mapki ktora wrzucil @Jare_K
@patrycjawiezik: Co ty bredzisz? Przecież ksiądz z tacy i tak nie ma nic dla siebie, bo idzie to do diecezji.
@FELIX90: Część pieniędzy z tacy idzie na utrzymanie wyższych szczebli organizacji kościelnej, a druga część na utrzymanie parafii. Ksiądz dla siebie nic wziąć nie może.