Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +362
bibi__ +149
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
Cieplejsze były tylko 2016 i 2015 - lata kiedy występowało El Nino, zjawisko, które ociepla dodatkowo klimat. To oznacza, że cały rok 2017 będzie w czołówce najcieplejszych lat w notowanej historii (okres lipiec 2016- czerwiec 2017 to 2. najcieplejszy lipiec- czerwiec odkąd prowadzimy pomiary).
#nauka #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #klimat #liganauki #ligamozgow #mikroreklama
Rys: Anomalie* temperaturowe czerwca 1970-2017
*Anomalia to temperatura danego miesiąca minus średnia temperatura w latach 1910-2000.
@innych: Ale wiesz że jak zamkniesz oczy i powiesz że tego nie ma to nie znaczy że tego nie będzie?
Akurat @Sierkovitz na wykopie to #qualitycontent i sam osobiście szanuje go za to co robi, a bardziej prywatnie to bardzo podziwiam jego cierpliwość
Komentarz usunięty przez autora
Z jaką konkretnie dokładnością?
Przy tempie obecnego ocieplenia - nie zobaczymy nic za X wieków o ile czegoś się z tym nie zrobi. Ocieplenie nie jest stwierdzone tylko na podstawie pomiarów - znamy dokładny mechanizm i wiadomo co się stanie jeżeli nic z tym nie
@Sierkovitz: Najlepiej cofnąć się do epoki kamienia łupanego.
@Sierkovitz: Złoża są ciągle odkrywane, udoskonalamy metody wydobycia, sięgamy głębiej niż kiedykolwiek.
To super ale co z tego, że odkryjesz nowe złoża skoro ich eksploatacja tylko pogłębi problem i wpakuje nas w jeszcze gorsze tarapaty?
Od lat masz też solidne postępy w tej dziedzinie.
@Sierkovitz: Są plany wykorzystania surowców na księżycu. Nigdy nie wytworzymy takiej mocy jakiej potrzebujemy z odnawialnych źródeł. Skąd np. Polska ma czerpać taką energię?
słońce mamy słabe, wiatry w większości też, przewyższeń na elektrownie wodne też nie widać, wody geotermalne podobnie. Gorące kraje są niestabilne, więc nikt tam obecnie nie będzie stawiał mega elektrowni słonecznych.