Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie skonfigurować serwer openvpn tak, żeby laptop (na którym będzie klient), po podłączeniu się do serwera dostał wirtualną podsieć w której widziałby komputery z lanu, w którym pracuje serwer.

Np mam serwer/router z dwoma interfejsami sieciowymi - jeden na LAN (np 192.168.1.1), drugi na WAN (jakieś ip zew).
W LANie dwa pecety, kolejno ip .2 i .3.

Laptop odpalony gdzieś po drugiej stronie świata, w innej sieci LAN, niech będzie trochę złośliwy przypadek - ta sama podsieć tj 192.168.1.0/24. Laptop łączy się z moim serwerem openvpn i chciałbym, aby w tym momencie na laptopie powstała wirtualna sieć na jakimś niekonfliktującym zakresie np 192.168.2.0/24 i komputery w tej podsieci wirtualnej to kolejne urządzenia z LANu serwera. np 192.168.2.1 to serwer, a .2 i .3 to pecety.

Czytałem dokumentację, przeglądałem przykłady i nie potrafię znaleźć takiej konfiguracji. Głównie zależy mi na tym, by był dostęp do komputerów z lanu serwera.
#openvpn #siecikomputerowe #it
  • 2
  • Odpowiedz
@Kicer86: jako router NAT postaw sobie mikrotikza 130 zł, a na nim odpal serwer L2TP.
przewaga jest taka, że na Windows nie potrzebujesz klienta, bo jedziesz kreatorem "połącz z miejscem pracy (VPN)"
jak zaznaczysz" użyj domyślnej brany w sieci zdalnej to powinno działać niezależnie od ip prywatnego jakie masz na drugim końcu świata.
os mikrotika możesz sobie postawić na virtualu (wersja ogr. czasowo) i sprawdzić, zanim kupisz router.
  • Odpowiedz