Wpis z mikrobloga

Ostatnio pojawił mi się na ścianie bąbel na farbie (około 5cm - zdjęcie poniżej). Ściana malowana około 9 miesięcy temu Fluggerem.
Najgorsze jest to, że jest to ściana wewnętrzna na holu, a dokładnie w tym samym miejscu po drugiej stronie ściany mam baterię podtynkową od prysznica.

Czy jest możliwe, że bąble pojawiły się przez jakiś przeciek z baterii? Nie chce w ciemno kuć kafli pod prysznicem. Czy istnieje jakiś sposób, żeby bez inwazyjnie to zbadać?
#remontujzwykopem
kaziuwichura - Ostatnio pojawił mi się na ścianie bąbel na farbie (około 5cm - zdjęci...

źródło: comment_0zpAJWnJasFLXILP6DVTUcnWygaxVNnb.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaziuwichura: możesz zawsze zmierzyć wilgotność. Ale generalnie wygląda to jak od wilgoci (przebarwienia) niż wady farby. Poza tym wada fabryczna farby wyszłaby na całej powierzchni, a przynajmniej więcej jak 1 miejscu.
  • Odpowiedz
@kaziuwichura: sam sobie odpowiedziałeś. Przyczyna to 99% bateria. Nie wiem jak masz zamontowaną baterię - może przecieka gdzieś na gwincie. Najpierw zdejmij baterie i zbadaj sprawę, może wystarczy uszczelnić tylko łączenie rurek z baterią i/lub uszczelnić otworzy w których jest łączenie (może przecieka przy myciu przez nakładki maskujące). Jeśli będziesz musiał wykuć kafelek to kup przyrząd do wydrapywania fugi i postaraj się delikatnie wykuć tylko ten kafelek co potrzebujesz.
  • Odpowiedz
@kaziuwichura: Masz gdzieś nieszczelność i woda przecieka. Pod tym bąblem prawdopodobnie jest woda. Nie wilgotno ale woda, nazbierało się i rozciągnęło farbę. Nożem do tapet odetnij farbę dookoła tego bąbla i później zaszpachlujesz i pomalujesz.
  • Odpowiedz
@kaziuwichura: Do tej pory mogło nie puszczać wody, aż zrobił się wyciek i wybuliło na ścianie. Albo od początku ciekło ale woda miała gdzieś ujście, a teraz poszło w ścianę.
  • Odpowiedz
@uvs: no właśnie tak się zastanawiam czy tam w ścianie nie dzieje się jakiś armagedon. Bąbel to jedno da się naprawić, gorzej jak zawilgociło większy kawał ściany.
  • Odpowiedz
@kaziuwichura a nie.mozesz dostac sie do rurek od strony holu wlasnie? ja tez mialem taki problem ale u mnie bylo jeszcze lepiej bo woda leciala sobie po rurkach na dol i parkiet mi do tego wysadzilo:/ nie usmiechalo mi sie kuc plytek w lazience wiec wycialem dziure po drugiej stronie :) Powodzenia
  • Odpowiedz
@boberek: @uvs: @GrzechG: jestem po wizycie hydraulika. Zauważył on, że ta blaszka maskująca od baterii podtynkowej nie była zasilikonowana i tam mogła po prysznicu wpadać woda. Mówi, że jakby coś ciekło to zaciek byłby dużo większy niż 5 cm purchel i to mogło się zrobić od takiego powolnego kapania.

Dziś daje silikon i obserwuje bąbel czy się nie powiększa. Dzięki za rady.
  • Odpowiedz