Wpis z mikrobloga

#podslyszane #programista15k

- ty jesteś informatykiem, pomożesz mi, bo komp mi zamula, może jakiś wirus?
- nie jestem informatykiem, tylko programistą
- a co za różnica?
- informatyk to taki lekarz pierwszego kontaktu, a programista to taki chirurg, do chirurga nie przychodzi się z grypą
- to z czym się przychodzi do programisty?
- z górą forsy
  • 121
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SMYS: Jedynym problemem w tym wszystkim jest to, że często pytający nie okazują żadnej wdzięczności za pomoc uznając, że skoro informatyka to twoja pasja (nawet jeśli nią nie jest ^^) to z chęcią spędzisz swój wolny czas na grzebaniu przy czyimś kompie. I to, że często na odmowę pomocy albo nieumiejętność zdiagnozowania problemu usłyszysz "jaki z Ciebie informatyk". Ano sraki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja pomagam
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl: no i dalej tylko obrażasz... serio, to jest jedyne co umiesz?

Po pierwsze nie zostałeś zaatakowany personalnie ale musiałeś się wyżalić, bo cię dupsko zabolało.

Świetnie, jedziesz po całej grupie zawodowej, ale nikt indywidualnie nie ma prawa się
  • Odpowiedz
@f423r u mnie na studiach prowadzący mówili, że pojęcie informatyk się zdegradowało i teraz byle programista jest informatykiem, co to klepie bez zrozumienia kod, a jak przyjdzie zrobić coś, czego nie ma opisanego na stacku, to już zadanie jest nie do rozwiązania.
  • Odpowiedz
@m_bielawski: Dalej nie rozumiem o co ty masz pretensje. Dobrze wiesz, że w tej branży jest mnóstwo osób z dużym mniemaniem o sobie. Nie wiem z czego wynika fakt, że zazwyczaj są to osoby z mniejszym doświadczeniem, być może tak jak ktoś pisał odbijają sobie niepowodzenia z lat szkolnych, nie mam pojęcia. Dostali jakąś pierwszą dobrze płatną prace i wydaje im się, że są lepsi od innych ludzi. Być może
  • Odpowiedz
@Robol: W jakim sensie? Chodzi ci o to, że branża IT nie odstaje pod tym względem od innych, które wymieniłeś? Z budowlaną miałem do czynienia przy budowie domu jedynie, medyczna to tyle ile do lekarzy chodze xD a z prawnikami w ogóle mało kontaktów mam.
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl: to na jakiej podstawie wysuwasz w ogóle jakiekolwiek wnioski o całej grupie społecznej? Pomijając już subiektywność każdej opinii, to czy to co mówisz da się odnieść do jakiejkolwiek branży żeby to porównać gdzie jest gorzej lub lepiej czy narzekasz bo jesteś po prostu sfrustrowany?
  • Odpowiedz
to na jakiej podstawie wysuwasz w ogóle jakiekolwiek wnioski o całej grupie społecznej?

@Robol: W ten sposób mógłbyś zdeprecjonować każdą opinię. Nie znasz wszystkich programistów świata to nie możesz się wypowiedzieć. Czego nie rozumiesz w sformułowaniach "generalizowanie" i "moja opinia". Przedstawiam swoje doświadczenia, ty możesz mieć inne. I tak, jestem sfrustrowany, gdybym nie był to pewnie oznaczałoby, że mam lepsze doświadczenia.
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl: to na jakiej podstawie wysuwasz w ogóle jakiekolwiek wnioski o całej grupie społecznej? Pomijając już subiektywność każdej opinii, to czy to co mówisz da się odnieść do jakiejkolwiek branży czy narzekasz bo jesteś po prostu sfrustrowany?

@Robol: po części go rozumiem, sam nie lubię kiedy robię swoje zadania a większość zespołu w tym samym czasie siedzi razem na FB, grają w jakieś gry online czy coś w
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl: nie chodzi o deprecjonowanie każdej opinii. Śmiem tylko zauważyć, że gdybyś był w branży budowlanej to prawdopodobnie dokładnie w ten sposób byś się wypowiadał o branży budowlanej.
  • Odpowiedz
@Robol: Być może. Nie wykluczam tego, bo budowlańcy potrafią o---------ć fuszerki straszne i są czasem duże problemy. Chodzi mi o to, że wg mnie, żadna grupa zawodowa nie jest tak przesadnie przeświadczona o swojej zajebistości., przynajmniej z tych z którymi miałem jakieś doświadczenia.
  • Odpowiedz
@amar: naprawdę nie widziałeś lekarza, który się opieprza w pracy albo robi puste nadgodziny, żeby sobie dorobić do pensji?

@Robol: nie, a Ty?

P.S. nie schodźmy na tematy nadgodzin, bo pisałem o normalnym wymiarze godzin - w trakcie swoich obowiązkowych 8 godzin koledzy programiści z pokoju może robią coś w sumie produktywnego przez ~60 minut
  • Odpowiedz