Aktywne Wpisy
Z ambitnej osoby, z wyróżnieniami na studiach na politechnice, doszłam do momentu, że po prostu marzę o pracy typu żabka / biedronka / stacja paliw, ale nie wiem jak zniosę presję rodziny, że jak to tak, ja taka mądra miałam być, a w sklepie pracuję. 3 lata pracy z szefem narcyzem sprawiło, że czuję, że spleśniał mi mózg, a pewność siebie szoruje po dnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Elberus +122
- ty jesteś informatykiem, pomożesz mi, bo komp mi zamula, może jakiś wirus?
- nie jestem informatykiem, tylko programistą
- a co za różnica?
- informatyk to taki lekarz pierwszego kontaktu, a programista to taki chirurg, do chirurga nie przychodzi się z grypą
- to z czym się przychodzi do programisty?
- z górą forsy
Ale rak... programisci maja sie za jakaś elitarną grupe społeczną, szkoda, że tylko oni tak uważają xD
A i tak nikt ich nie chce w wyższych sferach xD
Normalnie
Tylko póki rynek ciągnie to pensje są wyższe. Za chwilkę będzie to samo co z prawnikami, rynek naprodukuje młodych i za 1500 będą odwalać to co kiedyś ludzie za 5.000. Wystarczy poczytać co się dzieje w Silicon Valley w USA.
Zgadzam się z Tobą.
Ta ,,elitarna umiejętność programowania" nie jest nawet w 1/10 tak trudna do nabycia jak umiejętność ,,jakiegoś tam leczenia ludzi".
@f423r
znam programistów (nawet i CNC), którzy o przetwarzaniu informacji nie mają pojęcia. Coś takiego jak złożoność też dla nich jest czarną magią. Nauczyli się składni, złożyli kilka rzeczy i gotowe. Zarabiają kupę siana za odtwarzanie bez ukończenia studiów informatycznych.
@teez: no wiesz co, byłem innego zdania ale twoje liczne argumenty jak i statystyki jakimi się posłużyłeś przekonały mnie do twojego punktu widzenia
Przecież rynek IT jest coraz większy, a zapotrzebowanie rośnie. Prawnik nie jest aż tak potrzebny jak programista.
@Robol: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z tego co widzę na swojej uczelni to duży odsetek prawników kończy studia i nie ma w ogóle pracy. Ile ich jest potrzebnych? Wiadomo, że hajs trzepią ładny, ale pierw trzeba się gdzieś dostać.
Co do IT - na drugim roku studiów większość moich znajomych pracuje za dobry $. Ci co nie pracują to zazwyczaj