Witam Mirki. Mam pewien problem. Mam nadzieję, że na użytkownikach Wypoku się nie zawiodę :)
Przechodzę do rzeczy. Jestem opiekunem sieci w pewnej szkole. ok 50 komputerów (+urządzenia uczniów), 10 drukarek i ok. 20 punktów dostępowych. Wszystkie routery mają DHCP wyłączone, tylko jeden główny (zwykły tp-link) przyznaje adresy z DHCP. Chciałbym móc mieć kontrolę nad dostępnością do niektórych stron. Móc je zablokować i prowadzić kontrolę rodzicielską. Chcę też móc blokować dostęp do sieci wybranym MAC adresom bez przypisanych adresów IP. I teraz moje pytanie.
Czy jest jakiś router, który ma te funkcje w sobie? Czy muszę kupić sprzętowy firewall , aby móc to robić? Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze? Pozdrawiam
@Inkwizycja: Nie, jestem śmieszkiem niedowartościowanym, który w imię tego, że w internecie można być kim się chce, postanowił być bucem i naśmiewać się z tego, że ktoś prosi o poradę, nie mając nic wartościowego do powiedzenia. Łap sobie tego plusika za śmieszną odpowiedź i nie przeszkadzaj dorosłym jak rozmawiają.
@Inkwizycja: a twoja pomocna i fachowa odpowiedź brzmi, jakby lekarz zamiast leczyć pacjenta, starał mu się dać jeszcze raka. Dzięki takim bucowatym zachowaniom elektroda.pl stała się bezużyteczna, widzę ze na Mirko jest ten sam syndrom bycia bucem.
Postaw tam ipfire jako gateway (wystarczy stary komputer i dwie karty sieciowe), ma wbudowany squid z filtrami, które sobie wybierasz klikając. Używałem w pewnej szkole z 7 lat temu i dawał radę.
@kidi1: Ja bym przede wszystkim odizolował szkolne komputery i drukarki od tych urządzeń uczniów. Przydałyby się modele tych routerów co już masz, w TP-Linkach widziałem bodajże jakiś prosty filtr do blokowania domen.
@kidi1 zobacz na routery Draytek, są proste w konfiguracji. Można je tak ustawić, że dhcp daje adres tylko tym komputerom które znasz. Obsługuje vlany. Ma wbudowane filtrowanie ruchu, blokowanie stron. Można dokupić aktualizacje filtrów. Można to wszystko samemu sobie zrobić na linuxie czy innym mikrotiku ale widzę, że nie masz doświadczenia.
@kidi1: Do sieci szkolnych znakomicie się sprawdza Mikrotik RB2011 lub nawet tańszy hAP. Ma wszystkie funkcjonalności jakie potrzebujesz dostępne niemalże z palca.
Jak to jest. Na pewnej grupie pracy napisali ze w byle korpo po studiach mozna dostać 10k na rękę ale z tego co sie orientuje nikt z moich znajomych nie ma takiej wyplaty. O której korpo i jakie stanowiska chodzi?
Witam Mirki. Mam pewien problem. Mam nadzieję, że na użytkownikach Wypoku się nie zawiodę :)
Przechodzę do rzeczy.
Jestem opiekunem sieci w pewnej szkole. ok 50 komputerów (+urządzenia uczniów), 10 drukarek i ok. 20 punktów dostępowych.
Wszystkie routery mają DHCP wyłączone, tylko jeden główny (zwykły tp-link) przyznaje adresy z DHCP.
Chciałbym móc mieć kontrolę nad dostępnością do niektórych stron. Móc je zablokować i prowadzić kontrolę rodzicielską. Chcę też móc blokować dostęp do sieci wybranym MAC adresom bez przypisanych adresów IP.
I teraz moje pytanie.
Czy jest jakiś router, który ma te funkcje w sobie? Czy muszę kupić sprzętowy firewall , aby móc to robić? Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze? Pozdrawiam
@Inkwizycja: Nie, jestem śmieszkiem niedowartościowanym, który w imię tego, że w internecie można być kim się chce, postanowił być bucem i naśmiewać się z tego, że ktoś prosi o poradę, nie mając nic wartościowego do powiedzenia. Łap sobie tego plusika za śmieszną odpowiedź i nie przeszkadzaj dorosłym jak rozmawiają.
potrzebuję routera z funkcją filtrowania URL i ochroną Firewall
Przydałyby się modele tych routerów co już masz, w TP-Linkach widziałem bodajże jakiś prosty filtr do blokowania domen.
Można to wszystko samemu sobie zrobić na linuxie czy innym mikrotiku ale widzę, że nie masz doświadczenia.
Z tańszych zobacz tego TL-R480T