Wpis z mikrobloga

@AnalLog kocham Polską szkołę eksploatacji samochodów, gdzie jedna połowa ludzi nie wie, że w skrzyni jest olej, druga połowa boi się go wymieniać, a 1.9tdi robią po 50k km na jednym oleju, bo panie działa to nie dotykaj, niezawodny silnik jest, od 5 lat pod maskę nawet zaglądane nie było
  • Odpowiedz
  • 135
@AnalLog @TypowyDaltonista Ford w skrzyni ib5 nie zaleca wymiany oleju, nawet nie ma w tej skrzyni korka spustowego, jest tylko otwór kontrolny I do dolewania. Są nierzadkie przypadki, że po wymianie w niej oleju pracowala gorzej niz przed.
  • Odpowiedz
@Cyslav @apeee aktualnie chyba żaden producent nie zaleca wymiany oleju w skrzyni, w moim 26 letnim civicu zalecali wymianę co 60k km (i to na 10w40, bo nie było jeszcze oleju do skrzyń) w następnej generacji już było to 80k, następnie 100, 120 i aktualnie nie wiem czy jest jakiś okres wymiany. O tej skrzyni fordowskiej słyszałem i mechanik wspominał, że zlewa się olej przez półośkę, ale nigdy NIGDY nie
  • Odpowiedz
@Szalom jak się nie wymienia, jak manual pracuje tak samo ciężko jak automat, a nawet gorzej, bo automat jest oparty na przekładni planetarnej, a manual ma staroświeckie zębatki, które generują jeszcze więcej ciepła i tarcia, jak ci ciężko wchodzą biegi w manualu to na 90% jest to kwestia właśnie takiego twierdzenia
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: Skrzynia automatyczna, zwłaszcza klasyczna hydrokinetyczna jest o wiele bardziej skomplikowanym mechanizmem i potrzebuje wysokiego ciśnienia oleju do prawidłowej zmiany biegów, więc tak, w automacie jest konieczna wymiana oleju co jakiś czas. W manualu takiego cisnienia nie ma, mechanizm jest bardzo prosty, może w niektórych przypadkach jest zalecana wymiana oleju, ale to chyba jak wszystko inne zawiodło, łącznie ze sprzęgłem, a i wtedy nie wiem czy w niektórych przypadkach jakby
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista wyobraz sobie, że ktoś ma zjazda w automacie, jezdzi jezdzi, ale coś zaczyna szarpać, przeciągać biegi, gubic biegi. Pierwszy pomysł: olej wymienię i będzie lepiej! Auto na kanał, korek wek i olej do misy, czarny jak smoła, płyn wraz z spiłowanymi kawałkami sprzęgieł. Wlewają nowy i na drogę. Super super fura jezdzi, za 50-100km laweta do warsztatu, auto nie porusza się o własnych siłach. Co się wydazylo? Spalone kawałki sprzęgła
  • Odpowiedz
@Cyslav: Jeżeli skrzynia jeździła na starym zużytym oleju, to uległa przyśpieszonemu zużyciu, nowy olej może ujawnić jej zużycie wynikające z zaniedbania i skrzynia faktycznie może chodzić gorzej. Ale to przypadki raczej rzadkie i skrzynia musiałaby być potężnie zużyta i z gównolitu zrobiona ("ford g---o wort")
Faktycznie, kultura techniczna naszego społeczeństwa jest taka sama, jak świadomość wyborcza :D
  • Odpowiedz
@Szalom mówisz o skrzyniach z lat 90-00 które były oparte o popychacze hydrauliczne i były sterowane ciśnieniem oleju, w niektórych przypadkach te skrzynie ładowali jeszcze do aut w okolicach 2010, ale to już rzadkość, aktualnie większość skrzyń jest oparta na mechatronice. Powiedz mi co wyjdzie taniej, bo nie rozumiem twojego myślenia skrzynia manualna typu tańsza kosztuje 1000-1500 złoty, wymiana jeśli nie ma kombinatoryki i za dużo rozbierania to 600, wiec przerzucenie
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: Powiedziałem że w określonych przypadkach może w manualu być uzasadniona wymiana skrzyni a nie regeneracja/wymiana oleju. Nigdzie nie napisałem żeby wymieniać skrzynię co 100k km. Bo jak jest zajechana tak jak ty mówisz to olej nie pomoże. Jeśli nowe skrzynie automatyczne są tak smechanizowane jak mówisz, 7-9 biegów, podwójne sprzęgłą to tym bardziej są bardziej skomplikowane niż manual, no cmon.

Bo mozemy mówić o spisku producentów, ale to też
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista nie wiem czy taki mądry, mam wrażenie, że staje się coraz głupszy.
Dobrze że niesiesz kaganek oświaty, podobnie jak inni niestrudzeni, ale obawiam się, że wszystkie siłaczki przegrają z lenistwem, ignorancją, chciwością lub zwykłą głupotą ()
  • Odpowiedz
kocham Polską szkołę eksploatacji samochodów, gdzie jedna połowa ludzi nie wie, że w skrzyni jest olej, druga połowa boi się go wymieniać, a 1.9tdi robią po 50k km na jednym oleju, bo panie działa to nie dotykaj, niezawodny silnik jest, od 5 lat pod maskę nawet zaglądane nie było

@TypowyDaltonista: 397k nalotu here, olej w skrzyni zmieniałem raz i to w sumie i tak przy okazji jej robienia, bo tak
  • Odpowiedz
@TypowyDaltonista: samym producentom nie zależy aby auta robiły 500-700kkm bezawaryjnie :D w BMW skrzynia ZF miała zalecenie od producenta skrzyni, aby wymieniać olej co 60k. BMW mowilo, ze nie trzeba. Dopiero po wielu latach zaczęli informować klientów, że ta wymiana jest zalecana i obecnie w ASO się ją przeprowadza 😉
  • Odpowiedz