Wiecie, że pic rel to nie jest bez? To jest jakiś lilak i nie ma nic wspólnego z bzem. K---a! Całe życie w kłamstwie. Podobnie oszukany czułem się jak dowiedziałem się, że trzmiel to nie bąk. (╯︵╰,) #ciekawostki #calezyciewklamstwie #przyroda
@kemba_kukuczkov Polska tradycyjna, ale mylna, nazwa rośliny (bez lilak) sugeruje jej pokrewieństwo z rodzajem bez (Sambucus). Tymczasem lilak i bez należą do zupełnie innych rodzin. Lilak do oliwkowatych (wraz z ligustrem), a bez do piżmaczkowatych. Ponieważ lilak został sprowadzony z Imperium Osmańskiego, przez wiele lat przypuszczano, że jego ojczyzną jest zachodnia Azja, dlatego nazywano go lilakiem tureckim.
@kemba_kukuczkov nie bo nadal dla mnie to będzie bez, ale pokazuje, że tak jak z trzmielem: to co przez całe życie uważałeś za pewne pokazuje się kłamstwem.
@Rience93: żadnym kłamstwem a po prostu uproszczeniem, daj już spokój. Co innego owady, które są całkiem inne. Ja za młodu mieszkałem na wsi i nigdy na trzmiela bym nie powiedział bąk. Trzmiele sobie latają i na trawie, kwiatach lądują. A bąki? Bąki to skurczysyny, gryzą, siadają na tobie. Najlepiej to wsadzić takiemu zapałkę w dupę to będzie się kręcił jak właśnie bączek.
#ciekawostki #calezyciewklamstwie #przyroda
źródło: comment_5CPNLmkxMnvvkaHymlTZowNiv9vqZZjV.jpg
Pobierzźródło: comment_IbooeiRls2BaODQnmM1JnKEDxkoPtfYJ.jpg
Pobierzźródło: comment_LjiMBUrT12ZaZtqX4dhFQtJguPLDZhwD.jpg
Pobierzróżnica w cipę, czym ty się przejmujesz?
źródło: comment_3hqHYaBHe3cdAFRVjl0MgHJKZea0X8NV.jpg
Pobierzco, to nie jest bez? Chyba jest
źródło: comment_yxwfAOXOrVt9kDN6ljrcXEY5s68jorHl.jpg
Pobierzpatrz strony jak wymarzony ogród piszą, że to bez. Po wpisaniu w google "bez wiki" pojawia się zdjęcie lilaka więc nie widzę problemu, co z tego że to błąd
http://m.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-ogrodu/ciecie-i-przycinanie-roslin/bez-lilak-ciecie-kiedy-i-jak-ciac-krzewy-bzow,26_2927.html
Co innego owady, które są całkiem inne.
Ja za młodu mieszkałem na wsi i nigdy na trzmiela bym nie powiedział bąk. Trzmiele sobie latają i na trawie, kwiatach lądują. A bąki? Bąki to skurczysyny, gryzą, siadają na tobie. Najlepiej to wsadzić takiemu zapałkę w dupę to będzie się kręcił jak właśnie bączek.