Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev #javascript

W jaki sposób szacujecie sobie czas potrzebny na wykonanie zadania i w ogóle jak planujecie sobie zadania na dany dzień itd?

Jestem w trakcie rekrutacji i trochę się moje szacunki rozjechały, mimo że siedzę po bite kilkanaście godzin dziennie. Mam nadzieję, że problemu z tym rekrutujący wielkiego mieć nie będą, bo wyznaczenie sobie horyzontu czasowego było jednym z zadań. Ogólnie to z tego co mówili w zadaniu chcą zobaczyć jak szybko jestem w stanie się nauczyć tam czegoś. Faktycznie dużo się nauczyłem, ale jednak siedzenie przez 3 dni nad samymi książkami/teorią najlepszym pomysłem nie było...

Może macie do polecenia jakąś apkę/ system do zarządzania czasem?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MKULTRA przeanalizuj to co szacowałeś do tej pory i ile faktycznie zajęło. Na podstawie takiej obserwacji wyznacz mnożnik. To dość powszechna praktyka. Zazwyczaj wycenę robisz na prośbę przełożonego. On wtedy przemnaża przez Twój mnożnik (który zazwyczaj sam wylicza i niekoniecznie o tym mówi) i taką skorygowaną wycenę przekazuje dalej.
  • Odpowiedz
@dog_meat: tak, jeśli masz ekipę. Szczególnie jak masz kogoś od tej samej działki, ale to nie zmienia faktu, że samemu też można sobie estymować i wyznaczać cele :)
  • Odpowiedz
@MKULTRA: estymacji trzeba się uczyć nie ma złotego sposobu, jak coś takiego robiłeś to wiesz ile Ci zajmie jak nie robiłeś to posowiecasz czas żeby sie dowiedzieć ile to może pochłonąć, mi estymacja zależy od tego co mam zrobić zajmuje po 2-3h a jak jest to coś dużo większego to i dłużej bo muszę wiedzieć jakich bibliotek użyje i często je wypróbować w mini projektach ale zadania rekrutacyjne które zajmują
  • Odpowiedz