Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś w skrócie wytłumaczyć jaka jest ta wielka przewaga #macbook nad #windows10? Często ludzie używający maca wyśmiewają windowsowców że praca na windowsie to parodia i gówno a mac jest skrojony idealnie zwłaszcza pod programy graficzne #photoshop #3dsmax itd

Próbowałem parę razy używać maca, jako windowsowiec od dziecka dostawałem totalnej #!$%@? bo interfejs jest nieco zmieniony + ten mam wrażenie nikomu nie potrzebny przycisk cmd (stworzony chyba tylko po to żeby na siłę się wyróżnić od windowsa). No ale ok, pewnie szło by się przyzwyczaić do nieco zmienionego interfejsu, pewnych innych zachowań. Mimo wszystko reszta wyglądała dość standardowo i jakoś tak na czuja nie wydaje mi się żeby człowiek przyzwyczajony do maca pracował szybciej niż ten sam człowiek w alternatywnym świecie przyzwyczajony w tym samym stopniu do windowsa. Chciałem wiedzieć gdzie jest ta legendarna przewaga?

Pytanie poważne, nieatakujące, być może z zarysowaną tezą i niechęcią do niej, ale jestem otwarty na argumenty bo naprawdę jestem ciekaw.

#mac
  • 69
  • Odpowiedz
@peetee: dopracowany system do konfiguracji sprzetowej. Windows dziala na wszystkim w kazdej konfiguracji (wiec jest dobry i czasami sie sypie). Osx jest bardziej stabilny ale dla kogos kto cale zycie pracowal na winie osx to katastrofa. Od strony tech. Mam macbooka air, lekki, dlugo pracuje na baterii, szklany gladzik, aluminiowa obudowa, etc. Za to wszystko sie placi (a nawet nadplaca) ale nie widze teraz tego jakbym mial pracowac na windowsie.
  • Odpowiedz
Maca restartuje tylko po to , zeby go od czasu do czasu rozładować do zera, bo sam w sobie potrafi byc miesiąc nie zamykany, a i tak żadnej zarobki nie bedzie.

@realbs: windows 7 + już 6 letni lapek z dołożonym ssd i mam to samo, nigdy nie wyłączam komputera tylko usypiam, otwieram klapę i jest w 5s gotowy do działania, nie wyłączam programów jak nie muszę. Chciałbym kiedyś spróbować
  • Odpowiedz
@j4ace: Powiedz użytkownikowi linuxa, że "teoretycznie" powershell to to samo co ich terminal xD
Nie no, jeśli serio nie widzisz różnicy, to mac nie jest dla ciebie, zostań przy Windowsie.
  • Odpowiedz
  • 0
@plastik To nie tak, że coś hejtuję, bo sam gowno umiem w powershell'u, natomiast terminal i bash jako-tako ogarniam i bardzo doceniam :P
Co do samego programowania to z tego co się orientuję Visual Studio for Mac wyszło jakoś w 2016? Nie wyobrażam sobie pracy w jakimś Atomie czy innym (niezintegrowanym) środowisku.
  • Odpowiedz
@peetee:
Nie ma żadnej realnej przewagi. Ktoś woli system uniksowy to weźmie Maca, ktoś woli Windowsa to weźmie Windowsa. Jest kilka programów niedostępnych na jednej platformie i wtedy ew. można rozważać przesiadkę. W innym wypadku - kwestia gustu. #!$%@? o user-friendly i innych bzdetach może było fajne ponad 15 lat temu, kiedy korzystało się z Win98, teraz Windowsy są dość stabilne, sam blue screena nie widziałem od ponad 5 lat.
  • Odpowiedz
@Flypho: Co śmieszniejsze bluescreeny z win xp i wczesniejszych nie były powodowane przez sam system tylko z tego co kojarze przez zawieszające się źle napisane sterowniki, ktorych system nie mógł bez restertu uruchomić ponownie. W siódemce już sobie z tym problemem poradzili no i blu screenów było o wiele mniej.
  • Odpowiedz
@j4ace: osx jest systemem unixowym (tak samo jak linux) wiec na starcie dostajesz wszystkie tego benefity.
No to skoro VS jest na maca, to już nie widzę żadnego argumentu, zeby dalej na windzie siedzieć, bo skoro na windzie możesz pisać tylko programy na winde (VS), a na maku możesz pisać i progamy na maka (xCode) i na winde, to po co przepłacać? :>
  • Odpowiedz
@peetee: część z moich klientów przesiada się z MACów (pracowali na nich od lat) na PC bo są tańsze i mocniejsze, a pakiet Adobe CC na windowsie obecnie działa tak samo jak nie lepiej. Apple nie mają już w zasadzie racji bytu teraz chyba że jesteś zajebistą agencją kreatywną i klienci często wpadają na kawkę i chcesz się pokazać to każdemu pracownikowi stawiasz na biurku iMaca że niby tak nowocześnie
  • Odpowiedz
chyba że jesteś zajebistą agencją kreatywną i klienci często wpadają na kawkę i chcesz się pokazać to każdemu pracownikowi stawiasz na biurku iMaca

@Dolan: to akurat prawda, że wizualnie maki wygrywają. Ja mam jakiegoś asusa republic of gamers i jego dizajn jest tak obciachowy że się strasznie go wstydzę przy ludziach. Jeszcze ten napis republic of gamers (,).

No ale ma bebechy
peetee - > chyba że jesteś zajebistą agencją kreatywną i klienci często wpadają na ka...

źródło: comment_OsJLflEaXUqOx2mGm18lY4szJVmA9MjF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@elemenTH: Spróbuj na starym, serio. Ostatnio jakiś mirek sprzedawał z 2010 za tysiaka. Dam sobie ręke uciąć, że nawet starsze modele chodziłyby bez zacinek
  • Odpowiedz