Wpis z mikrobloga

A propos całej dyskusji o segwit i wielkości bloku... Czy ja dobrze liczę, że gdyby blok miał 2MB, to dysk 1TB starczyłby jeszcze na ponad 8 lat? To chyba całkiem sporo czasu, prawda? A za 8 lat cena dysku 1TB też pewnie mocno spadnie...
@pawlo74, chciałbym znać Twoją opinię. :)
#bitcoin
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BishKopt: wielkość blockchaina szczególnie ostatnio rośnie w tempie prawie wykładniczym i niedługo mój dysk 500 GB będzie za mały, dlatego nie sądzę aby było tak jak napisałeś, a na pewno po podwyższeniu wielkości bloku przyrost będzie szybszy i dlatego to jest zagrożeniem dla bitcoina. Narazie postęp technologiczny nie pozwala na pójście tą drogą.
Gdyby nie to nie miałbym nic przeciwko zwiększaniu.
Jak wiesz Jihan Wu już teraz prawie przejął kontrolę
  • Odpowiedz
Teoretycznie blockchain przyrastałby (tylko?) ~2MB/10min x 6 x 24 x 30 x 12 / 1024 = 101.25GB/rok

Jak już ktoś stawia full node, to cena takiego dysku (1TB), chyba nie byłaby zaporowa...

Dlaczego te cholery nie mogą się dogadać..? Ech. 2MB + SegWit wydaje się, byłoby całkiem dobrym rozwiązaniem, imho...
  • Odpowiedz
@robko: jeśli dobrze to rozumiem, chcą adaptacyjnie zwiększać blok, w zależności od potrzeb sieci, ale fakt, 128 mb, to aktualnie byłoby duże zagrożenie "centralizacyjne"...
  • Odpowiedz
@pawlo74: szczerze, na polityce bitcoinowej się nie znam. chodziło mi stricte o kwestie techniczne, niezależnie od tego kto wysuwa propozycję. upieranie się przy 1MB blokach (zamiast 2MB) jest (w mojej opinii) tak samo głupie jak blokowanie segwit.
szkoda, że polityka tu tak mąci.
  • Odpowiedz
@BishKopt: ale tu chodzi o czysto technicznie sprawy również z tym, że przeplata się to z polityką i dlatego jest to tak irytujące szczególnie dla mnie, który uciekł do bitcoina ze świata oszustów polityków.
Chodzi o to, że zmiana wielkości bloku wiąże się z podziałem sieci, to jest Hard Fork.

Fachowcy od spraw technicznych tacy jak np. Luke D. Junior twierdzi, że nawet 1MB blok jest za duży.
  • Odpowiedz
@BishKopt: to prawda. Zgadzam się z tym.

Powiedz mi dlaczego, więc Jihan Wu nie chce SegWit? Przecież każdy jest wolny może decydować o sobie. Dlaczego nie pozwoli nam pójść swoją drogą i dlaczego nie chce kopać oddzielnie BU?
  • Odpowiedz
@pawlo74: nie kopie sam, bo pewnie też ma świadomość tego, że hf jest niebezpieczny, bez porozumienia (?).

a dlaczego core nie przejdzie na 2mb bloki? te same argumenty, a właściwie ich brak. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
wychodzi na to, że mamy 2 dobre rozwiązania, które się nie wykluczają (!) i tylko zła wola z dwóch stron nie pozwala wdrożyć żadnego. beeez sensu.
  • Odpowiedz
Chodzi o to, że zmiana wielkości bloku wiąże się z podziałem sieci, to jest Hard Fork.

@pawlo74: i to pisze gość który popiera uasf, który też jest hard forkiem xD
ale o tym oczywiście nawet nie wiesz
  • Odpowiedz
@BishKopt: to co ten człowiek robi zaprzecza wszystkiemu w czego obronie staje bitcoin.
Zaprzecza Open Source, Asic Boost to opatentowana technologia chroniona przez rządy.
Zaprzecza decentralizacji bo on ma monopol w ręku.
  • Odpowiedz
i to pisze gość który popiera uasf, który też jest hard forkiem xD

@BishKopt: zauważ jak panicznie muszą bać się UASF skoro kłamią. UASF jest Soft Forkiem i nie zakończy się podziałem jeżeli większość nodów przestawi się na UASF i BIP 148 albo 149.
  • Odpowiedz
@BishKopt: to są jego słowa:

używani pełnego węzła nie przynosi żadnej korzyści. Jedyne co może zwykły użytkownik bezpośrednio to kupić albo sprzedać wersję bitcoina którą ktoś kopie. Developerzy mogą tworzyć różne kody i ulepszenia ale bez akceptacji minerów nic się nie dzieje, co widać po segwicie.

To dlaczego mowi, że będzie split? Dlaczego boi się UASF?
  • Odpowiedz