Wpis z mikrobloga

Siema mirki, chcę sobie udostępnić połączenie internetowe routerem wifi w trybie AP. Problem w tym, że LAN do którego podłączam router to 192.168.x.x z maską 255.255.0.0 (czyli wszystkie IP prywatne z klasy C - takie parametry z serwera DHCP otrzymuje podłączany sprzęt), a gdzieś wyżej w strukturach sieci są wykorzystywane też IP z puli klasy A i B (10.0.0.0/8; 172.16.0.0/12), do których w sumie też potrzebuję dostępu.
Jakie w takim wypadku powinno się wybrać ustawienia dla mojej nowej podsieci (adres bramy (router), maska, pula DHCP przydzielana przez router)?
#siecikomputerowe #sieci #informatyka #router #openwrt
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grajlord: Jeżeli dobrze zrozumiałem jak wygląda sieć i masz ustawioną maskaradę na routerze, to zostawiasz domyślne ustawienia i powinno być ok.
Jeżeli wiesz że jest to błędne rozwiązanie to zrób jakiś poglądowy rysunek jak to wygląda ;)
  • Odpowiedz
@wu7c7i: Ten pierwszy opisany w poście 'LAN' 192.168.x.x z maską 255.255.0.0 to sieć, którą do której podłączam router (czyli skrętka wchodzi portu 'WAN' routera).

Wygląda to mniej więcej tak: Internet --> Jakieś wyższe struktury sieci lokalnej (10.0.0.0/8; 172.16.0.0/12) -->Brama do której się podłączam (IP: 192.168.1.1, sieć: 192.168.0.0/16; nazwijmy to sieć A) --> mój router (sieć B)

W efekcie z uwagi na ustawienia bramy nie mam już "wolnych IP" do zagospodarowania
  • Odpowiedz