Aktywne Wpisy
thorgoth +322
Sopot mistrzem Polski. Dzietność w wysokości 0,69, najniższa w kraju, blisko najniższej w Europie. Owacje, oklaski, medale dla Sopotu.
Zgodnie ze statystyką WWF, gatunki zagrożone posiadające dzietność poniżej 0,8 to już skrajne zagrożenie wymarciem. Niedługo homo zoppotus trzeba będzie odłowić i rozmnażać sztucznie, żeby nie wygineli doszczętnie.
Jednocześnie:
- powiat sopocki jest jednym z najbogatszych w Polsce, dochód na głowe bliski 10k brutto
- doskonała sytuacja z usługami publicznymi, wolne miejsca we wszystkich żłobkach i przedszkolach
Zgodnie ze statystyką WWF, gatunki zagrożone posiadające dzietność poniżej 0,8 to już skrajne zagrożenie wymarciem. Niedługo homo zoppotus trzeba będzie odłowić i rozmnażać sztucznie, żeby nie wygineli doszczętnie.
Jednocześnie:
- powiat sopocki jest jednym z najbogatszych w Polsce, dochód na głowe bliski 10k brutto
- doskonała sytuacja z usługami publicznymi, wolne miejsca we wszystkich żłobkach i przedszkolach
kuba181797 +8
Rekrutowałem dziś juniora i serio, zaczynam się zastanawiać, gdzie ci wszyscy kandydaci się uczą... Zadaję proste pytania, a oni patrzą na mnie, jakbym pytał o teorię strun. Przykład? Pytam: Jak działa algorytm quicksort?. W odpowiedzi – pustka.
No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może
No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może
Wrażenia pozytywne, graficznie jest wręcz pięknie i wygodnie. Jest integracja z R, ale brakuje Pythona. Do zautomatyzowania procesów czyszczenia, przetwarzania i raportowania danych wydaje się być interesującą propozycją - choć kosztowną :)
Z drugiej strony mamy darmowe oprogramowanie, które wymaga jednak większych umiejętności kodowania. Mocne analitycznie narzędzia jak #jezykr czy wszelkie dodatki do #python nie są może tak kolorowe i gładkie, ale skuteczne i (pozornie) darmowe.
Sądzę że wszystko jak zwykle będzie rozbijać się o budżet i ludzi. Wydać 5 000 $ na roczną licencję, czy zatrudnić/wyszkolić pracowników by działali na narzędziach #opensource ?
Zachęcam jeszcze do zajrzenia w komentarze - załączam tam podział softu z raportu Gartnera:
#spss od #ibm idzie łeb w łeb z #sas . Z kolei #sap (na wykopie chyba najaktywniejsza społeczność) przez Gartnera oceniony został jako nisza. Czekam na komentarze od mirko-ekspertów :)
Źródło - https://www.gartner.com/doc/reprints?id=1-3TK9NW2&ct=170215&st=sb
#programowanie #nieprogramowanie
#whatadata – analiza i wizualizacja danych, statystyka, ciekawostki z półświatka Data Science ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Magic Quadrant for Data Science Platforms
@whatadata: wersja community jest darmowa, mniejsza funkcjonalność
@whatadata: ERP +otoczka, z definicji nie ma wsparcia (czy jak to nazwać) dla data science, bo po prostu nie do tego służy.
Jest biznes innteligence/hurtownie danych, ale to no właśnie nisza dla data science.
W ogóle SAP w kontekście data science jest nieporozumieniem :)
@Qrystus: SAP to biznes a nie "science" wiec siłą rzeczy tam musi być, w ogóle dziwie się, że ktoś SAPa stawia w tym towarzystwie, np. taki rapid miner. to tak jak by porównywać excela vs worda,bo w wordzie też tabelkę można zrobić.
Dopóki, nie będzie komercyjnego super
1) To self-service BI czyli ma wbudowane własne narzędzie do ETL - czyli zaciągasz dane, przerabiasz je, transformujesz, oczyszczasz, ładujesz i tworzyć wizualizacje i analizy
2) możesz sobie ściągnąć na dysk i używać na prostych datasetach typu pliki .csv, excele
3) oczywiście może sobie skonfigurować jakąś bardziej skomplikowaną strukturę danych np. poprzez instalację MS SQL Server u siebie na kompie i dołączenie jakiejś tutorialowej bazy danych: Adventure Works, Contoso i wykorzystać je w Power Bi lub stworzyć kostkę OLAPową, z której będziesz mógł analizować nawet w Excelu
4) jest bezpłatne z większością funkcjonalności jeśli używasz desktopowo. Subskrypcja czyli Power Bi Pro służy głównie do udostępnienia raportów, dashboardów, przerobionych datasetów i analiz w portalu internetowych i sharowanie im innym użytkownikom w usłudze. Aczkolwiek ja na swoim prywatnym koncie daje przedłuż triala i pisze im "hej, jestem devem, wykorzystuje aplikację do nauki i wymyślaniu rozwiązań dla potencjalnych klientów" i drugi rok to spokojnie