Wpis z mikrobloga

Pomidory zmodyfikowane za pomocą CRISPR będą dawały znacznie wyższy plon

Hodowcy wprowadzili do pomidorów cechę dającą owocom krótszą szypułkę zapobiegającą przed opadaniem. Niestety cecha ta wiązała się również z "krzaczeniem" rośliny i zbyt dużą liczbą kwiatów co obniżało plon. Edycja genów za pomocą systemu CRISPR pozwala usunąć ten problem. Hodowla przy użyciu mutacji niestety nie jest w stanie ani przewidzieć ani zlikwidować w rozsądnym czasie tego typu wad - racjonalne projektowanie roślin - owszem.

#nauka #ciekawostki #technologia #liganauki #gruparatowaniapoziomu #biologia #mikroreklama

Zdj. Jak działa system edytowania genów CRISPR-Cas9?
Pobierz Sierkovitz - Pomidory zmodyfikowane za pomocą CRISPR będą dawały znacznie wyższy plon...
źródło: comment_tr4vcCdhBzeoeYBJUb5wNsHzfw9wGLln.jpg
  • 30
@ellarona pracowałem poniekąd jako przedstawiciel naukowy, sprzedawaliśmy sporo popularnych narzędzi do większości badań naukowych. Także raz, znam sporo nowych i starych technologii stosowanych w badaniach (nawet jesli czesc tylko z nazwy bo od konkurencji), po dwa, znam wielu naukowców z Wielkopolski, Łodzi, Wroclawia, Szczecina i trochę Gdańska, a siłą rzeczy także plotki z reszty kraju (w biurze się słyszy i rozmawia jakie tematy warto poruszyć z klientami), a po trzy, sam całkiem
@edward-bumowski to moja opinia jem pomidory z przydomowego ogródka ponad 30 lat czuje jak smak się zmienił może walą w ch sprzedający sadzonki i pchają Bóg wie co ludziom. Ciesze się że Tobie twoje smakuja
o część z


@edward-bumowski: Ostatnio czytalem artykul z ktorego wynikalo, ze trzymanie pomidorow w chlodni dezaktywuje niektore zwiazki odpowiadajace za zapach pomidora (terpeny?) i niestety po powrocie takiego pomidora do temperatury pokojowej owe zwiazki czesciowo juz sie nie aktywuja, stad slabszy smak i zapach takiego pomidora sklepowego.