Wpis z mikrobloga

Pomidory zmodyfikowane za pomocą CRISPR będą dawały znacznie wyższy plon

Hodowcy wprowadzili do pomidorów cechę dającą owocom krótszą szypułkę zapobiegającą przed opadaniem. Niestety cecha ta wiązała się również z "krzaczeniem" rośliny i zbyt dużą liczbą kwiatów co obniżało plon. Edycja genów za pomocą systemu CRISPR pozwala usunąć ten problem. Hodowla przy użyciu mutacji niestety nie jest w stanie ani przewidzieć ani zlikwidować w rozsądnym czasie tego typu wad - racjonalne projektowanie roślin - owszem.

#nauka #ciekawostki #technologia #liganauki #gruparatowaniapoziomu #biologia #mikroreklama

Zdj. Jak działa system edytowania genów CRISPR-Cas9?
Sierkovitz - Pomidory zmodyfikowane za pomocą CRISPR będą dawały znacznie wyższy plon...

źródło: comment_tr4vcCdhBzeoeYBJUb5wNsHzfw9wGLln.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
@RedWizard: Wiem. Racjonalnie stworzone odmiany bazujące na dekadach badań botaników i genetyków, które eliminują wady normalnych odmian są dla mnie dobre. Jako konsumenta, klienta i mieszkańca planety.
  • Odpowiedz
@tmn007: co Ty za przeproszeniem pieprzysz. Pomidory to przeszło 2000 odmian od deserowych poprzez pastewne. Wyjdź z domu i spróbuj odmian brązowych czy San marzano, albo przestań jest syf z biedronki, który ma za zadanie wygladac i ważyć.
  • Odpowiedz
@tmn007: Co Ty opowiadasz. Własne są świetne. Bo dojrzewają na krzaku. Teraz zrywają zielone, żeby dotarły do sklepu. Kiedyś zrobili odmianę, która miała zablokowany gen odpowiedzialny za gnicie, dzięki czemu do sklepu mogły trafiać pomidory dojrzewające na krzaku. No ale oczywiście larum się podniosło, hurr nie gnijące, sama chemia durr. Nie no lepiej sztucznie dojrzewające jeść.
  • Odpowiedz
  • 0
@Luczexx pisze gdzieś tam ze tylko w biedrze kupuje pomidory? Nie znam 2k odmian wiem ze te same które rodzice co roku mają smakują coraz bardziej nijako
  • Odpowiedz
@Sierkovitz mam wrazenie, że CRISPR to taka cicha rewolucja w biotechnologii i ogólnie naukach biologicznych.
Cicha, bo jak się zapytać na uczelniach to mało kto kojarzy o co chodzi, a dokładny mechanizm to w ogóle panie zapomnij, ale jak dla mnie jest to technika na miarę PCRa, będą z tego wielkie rzeczy jeszcze.
  • Odpowiedz
@wojtek_bez_portek: Ja nie będę nic mówił, bo na obu uniwerkach gdzie pracowałem CRISPR to był akurat duży projekt badawczy więc wszyscy wiedzieli. Ale masz rację - technologia weszła trochę z komandosa ;) Szczerze - jeszcze 10 lat temu nigdy bym nie powiedział, że ten akronim pojawi się kiedykolwiek w prasie popularnej.
  • Odpowiedz
@wojtek_bez_portek: Na jakich uczelniach mało kto kojarzy? Wszyscy znani mi doktorzy i profesorowie związani z genetyką molekularną poprowadzą dokładny wykład z CRISPR-CAS9 obudzeni w środku nocy po srogim chlaniu, a i studenci normalnie mają zajęcia z tego. Robiłam CRISPRa na zajęciach na magisterce ładnych parę lat temu, a znajoma z innej uczelni już na licencjacie miała takie zajęcia. Wcale nie jest tak źle z polską nauką :)
  • Odpowiedz
@tmn007: pomidory kupne sa bez smaku bo sa trzymane w chłodniach, w kontrolowanej atmosferze(wysokie stężenie co2), przez to sa dużo trwalsze ale tracą smak. Ale o tych z własnego krzaka to odleciałes, jem pomidory wyłącznie w sezonie, z własnych krzaków, rożne odmiany. Wszystkie sa przepyszne.
  • Odpowiedz