Wpis z mikrobloga

#webdev #linux #docker
Na jednym serwerze chce mieć kilka projektów (stron web) i teraz pytanie jak to robić poprawnie z Dockerem
Każda strona składa się z Bazy danych, Serwera WWW no i plików z kodem

Średnio umiem jak to się robi, bo ani logować się do dockera i robić pull z repo mi się nie wydaje, Ani jak to wstrzykiwać do kontenera.

No w skrócie, jak wytwarzać oprogramowanie tak by działo się na jednym serwerze, ale tamto temu nie przeszkadzało
r

rozumiecie mnie?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz: Nie jestem co prawda ekspertem z docker’a i dopiero się go uczę, ale na produkcji wydaje mi się, że tak. Natomiast podczas pisania projektu, masz możliwość mapowania sobie katalogu z Twojej lokalnej maszyny, tak aby była ona widoczna w kontenerze (przełącznik -v dodany do komendy docker run chyba za to odpowiada).
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: I generalnie jest dość wygodne, ale niektóre rzeczy czasami potrafią napsuć krwi, szczególnie jak dopiero zaczynasz zabawę z docker’em i nie do końca go ogarniasz.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Przede wszystkim to wydaje mi się (nie jestem ekspertem) że nie możesz słuchać na tych samych portach z każdej aplikacji www więc musisz ustawić sobie jakieś reverse proxy które będzie wysyłało ruch na porcie 80 /443 do konkretnej aplikacji która jest np na porcie 3001, 3002 etc
  • Odpowiedz