Aktywne Wpisy

korbixon +455
źródło: temp_file2001827243584201500
Pobierz
Protectorx +40
źródło: 677d61ab58392
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file2001827243584201500
Pobierz
źródło: 677d61ab58392
PobierzWykop.pl
#pytanie #grafika #apple #windows #komputery #pytaniedoeksperta #macos
Co jest lepsze dla grafika
Ale o pracy nie można powiedzieć w przypadku Gimpa (jako zamiennika Photoshopa)
@grlux: Sam za chwilę będę instalował u siebie Ubuntu Studio, ale pytanie było skierowane do zawodowców, a oni nie używają Linuxa w pracy. Linux jest raczej lepszy dla programistów, niż grafików.
@grlux: co z tego skoro na 80% dostaniesz projekt w psd albo będą od ciebie wymagali wysłania swojej pracy w takim formacie.
Podobnie jest z innym oprogramowaniem. Co z tego , że jest format odt czy ods skoro najpewniej rni ludzie i tak wyslą ci materiały w Excelu
@grlux: W czym konkretnie? Ciekawy temat. Rozwiń myśl, proszę.
Co do samego stronniczego filmu, to wygląda jak kryptoreklama firmy z ukrychniętym jabłkiem :)
Macbook jest najlepszy bo blabla i w ogóle jest spoko bo...,
"A warunki na zgrupowaniach miałyśmy bardzo dobre! Wszystko to zasługa naszego prezesa i nie jest prawdą, że dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz dużo ludzi się jednak przesiada na Affinity Designer + Sketch. Które o niebo szybciej chodzą i nie są kobyłami jak Photoshop czy Illu.
A, że Sketch jest tylko na maca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sam w pracy mam Photoshopa ale w wersji CS3 czyli z poprzedniej epoki, odpalonego na macOS Sierra. To z systemu na system chodzi coraz gorzej, teraz po wyłączeniu Photshopa mi się zaczyna system mulić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale tak jak pisałem grafikiem nie jestem, od czasu do czasu tylko po coś
Więc już photoshopa nie używam praktycznie bo nawet nie korzystam z 10% możliwości jego, bo po co mi jakieś 3D czy inne ciulostwa.
No następny argument to właśnie cena. Strasznie dużo się płaci za PS.
Sketch
@aukolb: pracuje w amerykańskiej firmie i nadal większość projektów dostarczana jest w psd. Raz spotkałem się ze Sketch i nigdy nikt nie dostarczał projektów w Affinity także z tym "niepopularny" to bym raczej nie przesadzał.
I nie pisze tego z poziomu fanatyka PS. Nie jestem grafikiem a jedynie muszę czasem otwierać projekty w celu podejrzenia czegoś. W dupie mam PS i jak
szczerze mnie ubawiłeś tak szybką oceną
@grlux: Przykład: wysyłasz do przygotowania pod druk twój plik w egzotycznym formacie to pierwsze co zrobi grafik / operator dtp to poprosi cię o przysłanie pliku zgodnie ze specyfikacją czyli często będzie to pdf, ps czasem tiff ponieważ jest najmniejsze prawdopodobieństwo, że coś się po