Wpis z mikrobloga

Mirki, powiedzcie mi jak to jest. Wielu ludzi, którzy nigdy nie mieli do czynienia z produktami Apple tak bardzo jedzie po nich. Poszedłem miesiąc temu do nowej pracy i jako sprzęt dostałem macbooka pro z 2013 roku. Nie byłem uprzedzony do Apple nigdy i miałem raczej neutralne podejście. Po miesiącu użytkowania mogę polecić ten sprzęt każdemu poza graczami ;). Solidne wykonanie, bardzo płynnie chodzi, dostępne oprogramowanie w 90% pokrywa się z moimi potrzebami, bootuje się w sekundę i jest mega łatwy w obsłudze. Przypominam, że sprzęt z 2013 roku :). Dodatkowo ostatnio robię własną apkę w React Native. Na iOSa można takową zrobić tylko na OSXie, natomiast na OSXie można bez problemu tworzyć aplikacje na Androida, więc mamy 2 w 1 :). Jedyne w czym mnie zawiódł, to gdy niedawno robiłem projekt ze sztucznej inteligencji, to były problemy z instalacją bibliotek w pythonie łatwo dostępnych na ubuntu i niestety, ale projekt ten robię na prywatnym lapku z Ubuntu. Nigdy nie miałem do czynienia z iPhonem czy innym sprzętem od Apple, ale podejrzewam, że kiedyś kupię. Zapraszam do dyskusji ;)

#ios #android #apple
Pobierz Meph1k - Mirki, powiedzcie mi jak to jest. Wielu ludzi, którzy nigdy nie mieli do czy...
źródło: comment_yGeReUWHDLJwloPXhhqDe25SQJ1hqOqA.jpg
  • 59
co to za bzdury xD macos wybudza się w parę sekund, nie restartuję go tygodniami i działa cały czas tak samo jak zaraz po restarcie, bez żadnego zamulania.

co do "gubienia rzeczy po update" - porozmawiajmy o wywalających się bez powodu sterownikach na windowsie w losowych okazjach :)

serio, rozumiem że można być fanem albo antyfanem danego systemu, nic mi do tego, ale przynajmniej nie kłam

@advert: OS jak OS, całkiem
@Meph1k: korzystałem z geny i android studio i sypało mi się przy nieodpowiedniej kombinacji react-native-navigation-flux i react-native ;_; a ios na symulatorze śmigał jak dziki. Natomiast Expo ogarnia symulatory i bezprzewodowo platformy fizyczne. Dla mnie przy RN to odkrycie roku ^^.
Zrób prosty test:

@xetrov: no mógłbym i wynik byłby pewnie taki jak piszesz, tylko po co? nigdy podczas prywatnego użytkowania nie miałem potrzeby podpinania drugiego monitora i prowadzenia instalacji dwóch programów. jedyne co podpinałem do swojego maka do tv przez hdmi. a, i jeszcze raz rzutnik, ale działało to bez zarzutu.
więc ten problem pewnie mógłby irytować profesjonalistów, którzy pracują na laptopie z dwoma monitorami jednocześnie, ale zakładam, że jeśli wydają
@advert: no tak... probook taki beznadziejny, do mojej pracy potrzebny mi Macbook Pro.
to że właściciel firmy jest w stanie wyłożyć grubą kasę na coś zbędnego, bo to coś ma dobry marketing to nic niespotykanego. Zdarzyło mi się odbywać rozmowę kwalifikacyjną, gdzie właściciel biura chwalił się mi jak wywalił w błoto 60k PLN bo dał sobie wmówić że pewne oprogramowanie jest liderem na rynku, i bez niego ani rusz... podczas
@BDLK_IMPRTR:

która jest po prostu śmieszna w porównaniu z jakąkolwiek stacją roboczą :)

Może dlatego, że, uwaga - to nie są stacje robocze? :)))

nowobogaccy urządzili sobie kult

nowobogaccy

Ja #!$%@? xD Każda platforma ma swoich fanów i psychofanów. A najwięcej o Apple i tak piszą jacyś ludzie którzy za życiową misję obrali sobie sranie na tę firmę gdzie popadnie.
@haxx juz wyroslem z tego stwierdzenia. Znajdz mi lepszego laptopa pod wzgledem stabilnosci, wykonania, lekkosci, wymiarow, pracy na baterii 9/11 h za 3700zl. Szukalem i nie ma, najblizej sa xps13 ale to jednak drozej.
@kocham_jeze:

Może dlatego, że, uwaga - to nie są stacje robocze? :)))

zdecydowanie nie, a kosztują tyle co stacje robocze :)

Ja #!$%@? xD Każda platforma ma swoich fanów i psychofanów. A najwięcej o Apple i tak piszą jacyś ludzie którzy za życiową misję obrali sobie sranie na tę firmę gdzie popadnie.

masz mnie za kogoś takiego? :)
najwięcej emocji powoduje w tych, którzy go nie mają, to oni najczęściej się o tym sprzęcie wypowiadają tonem znawcy i najwięcej mają do powiedzenia

@advert: No gówno prawda, bo to ludzie "via iOS" zaczynają na wykopie większość fredów o apple i jacy to androidowcy są biedni, a jak ktoś im racjonalnie odpisze dlaczego android > iOS to znów jadą jacy to użytkownicy androidów są biedni i to tylko ból dupy.

Natomiast
@mlaskacz: chcialem wykonać z użyciem "brew" komendy sudo apt-get install python3.5-dev i sudo apt-get install doxygen libglu1-mesa-dev mesa-common-dev qtdeclarative5-dev qml-module-qtquick-controls. W standardowym repozytorium jednak ich nie było. Zacząłem głębiej szukać i o ile pythona 3.5 musiałem instalować przez GUI (i tak nie wiedziałem, która wersja to "dev"), to tej długiej komendy już odpalić nie mogłem. Szukałem w internecie jak to na macu zainstalować i znalazłem jedynie, że "instalacja na OSX jest
@mlaskacz: Ale kilka sekund w google i "OSX comes with Perl pre-installed. in order to build and install your own modules you will need to install the "Command Line Tools for XCode" or "XCode" package - details on our ports page. Once you have done this you can use all of the tools mentioned above."

Czyli jest ;)
@mlaskacz: W poprzedniej pracy siedziałem na Linuxie. Ogólnie to mam wrażenie, że mac jest czymś pomiędzy windowsem a Ubuntu. Z jednej strony dla developera, a z drugiej strony ładny i prosty dla zwykłych ludzi ;).
Upierdliwe jest na Macu to, że jak pobierzesz coś z neta bez licencji czy tam informacji o autorze, to system wyrzuca komunikat, że aktualne preferencje nie pozwalają na instalacje i trzeba coś tam zmieniać. Upierdliwe jest
bardzo płynnie chodzi

@Meph1k: dopóki nie chcesz obrabiać zdjęć w lightroomie... Mam MBP 2016 i mój pięcioletni asus za 1/5 jego ceny się tak nie tnie jak ten MBP. Byłoby fajnie, gdyby nie #!$%@? chłodzenia, bo przez nie procek się grzeje i throttluje...

Brak możliwości wsadzenia więcej jak 16GB RAM to też jakaś kpina. Poza matrycą w makbukach "pro" jest chyba tylko cena niestety...