Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #testowanieoprogramowania
mirki, w ramach poznawania nowych rzeczy i uczenia się tych przydatnych chciałbym sensownie zapoznać się z testowaniem jednostkowym. jakie źródła informacji polecacie najbardziej, żeby jak najlepiej poznać zagadnienie i nauczyć się pisania testów?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smevios: Ja i większość moich kolegów nie dotyka się do unit testów tylko dla tego że to jest strasznie nudne. Jeśli trzeba to robić to tylko dla CRUD i wymagania projektu do tego zmuszają. Czasem się przewinie jakiś super specjalista który ogarnie szybko temat generycznymi scriptami i tyle.
  • Odpowiedz
żaden programista nie chce tego robić, a ty chcesz się tego uczyć. bez sensu.

@lolek24: Co mam nadzieję @slvk rozumie, że jest żartem ;-)

Ja i większość moich kolegów nie dotyka się do unit testów tylko dla tego że to jest
  • Odpowiedz
@MacDada: Uważam że Unit Testy powinny być częścią każdego dużego projektu ze względu na zachowanie należytej jakości. Ale mało kto to stosuje.
Programiści nie chcą tego robić prawdopodobnie dla tego że nie mają wystarczającej wiedzy (z mojego krótkiego doświadczenia z Unit testami wydaje się to strasznie nudne, często bez sensu i zajmuje dodatkowy czas).
Trzeba również przekonać kierownictwo do stosowania UT w projekcie, za które nikt nie zapłaci. Każdy scrum
  • Odpowiedz