Wpis z mikrobloga

czy #zfs na linuxie jest jest już wystarczająco stabilny żeby używać go produkcyjnie? Jak badałem temat kilka lat temu to czytałem same horror-stories na temat tego jak można stracić przez to dane.

Pytam bo riserczuję wirtualizację na dedyku i #proxmox oficjalnie wspiera soft-raid tylko przy użyciu ZFS jako systemu plików a nie wiem czy chce się w to pakować

#linux #serwery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy #zfs na linuxie jest jest już wystarczająco stabilny żeby używać go produkcyjnie?

@olewales: lol nie, (open)zsf będzie produkcyjne stabilny za jakieś 5-8lat. wielu twierdzi że ZFS z FreeBSD jest nadal niestabilny na produkcje... (pomimo, że wielu go używa w swoich centrach danych)
  • Odpowiedz
@olewales: ZFS jest zajebistym systemem plików, ale został stworzony stricte pod Uniksy i tam działa zajebiście. Ktoś odważył się jednak przenieść ZFS na Linuksa, i tutaj już tak kolorowo nie jest.
  • Odpowiedz
dla linuxa brtfs jest stabilniejszy

@ponton:
@interface: Niestety nie jestem w pozycji, żeby wybierać. Szukam platformy pod wirtualizację, która ograniczy do minimum dłubanie przy samym hipervizorze i proxmox wydaje się spoko ale taki w pełni zintegrowany RAID łącznie z powiadomieniami jak się macierz rozsypie obsługuje tylko z ZFSem. Można używać mdadm ale wtedy trzeba proxmoxa instalować ręcznie na wcześniej skonfigurowanego debiana zamiast korzystać z ich ISO. Jest z
  • Odpowiedz
@olewales: jeśli go poznasz dobrze, to spokojnie sobie poradzisz.
W przypadku ZFSa warto poćwiczyć sobie gdzieś najpierw, popatrzeć jak się zachowuje, a potem do poważnych zastosowań.
Głównym wrogiem ZFSa jest duże zapełnienie (>80%), dopóki będziesz trzymać porządek powinno być OK. :)
  • Odpowiedz
@olewales: ja mam zfs na linuxie, ale w uytku osobistym i nawet jestem zadowolony. Jedyny bol, ze potrafi sie modul sypnac i trzeba reinstalowac i znow importowac, ale to chyba tylko po aktualizacji kernela.
  • Odpowiedz
Ewentualnie mogę zapłacić OVH kilkaset zł miesięcznie za hardware raid...

@olewales: Nie szukałem cen, ale może Amazon AWS Ci wyjdzie (EBS jest replikowany automatycznie więc nie potrzebujesz dodatkowej replikacji)?
  • Odpowiedz
@maniac777: Mam do postawienia około 10VMek (w sumie jakieś 20GB RAM) Wstępna kalkulacja dla EC2 wyszła mi ~2kPLN. Jest wygodniej ale nawet przed sobą nie potrafię usprawiedliwić takiej ceny więc szukam innego, tańszego ale nadal w miarę pewnego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@olewales: Tylko pamiętaj że Twój czas też nie jest darmowy... poza tym skąpy czasem dwa razy traci :)

Ja z AWS nie korzystam, ale nie mam w chwili obecnej żadnego systemu bez sprzętowego RAID (pomijając jeden klaster gdzie producent rozwiązania tak sobie uwidział)
  • Odpowiedz
@maniac777: Wydaje mi się, że tutaj sprzętowy vs programowy RAID nie wniósłby niczego, poza tym, że nie musiałbym go obsługiwać przez OS. Te maszyny nie generują dużo IO, a nawet gdyby tak było to to i tak będzie tylko mirroring więc narzutu/spadku wydajności nie będzie. Z resztą w takich wypadkach nawet wolę mieć dyski podłączone bezpośrednio bo kontroler to kolejna rzecz która może paść i w przeciwieństwie do awarii jednego
  • Odpowiedz
@olewales: sprzetaowy nad programowym ma ta przwage ze.
1. Awaria dysku nie unieruchomi ci systemu (w soft system moze marnowac nadal czas na proby odczytu z bezuzytecznego ale wciaz dzialajacego dysu).
2. Uwalnia cie od glupot z ktorymi probojesz tutaj walczyc (ze pronox wspiera raid tylko na slabym zfs). Masz po prostu lun i dzialasz na nim jak na jednym dysku.
3. Lepsze kontrolery maja bbwc ktore potrafi dac ogromnego kopa przy losowych operacjach
  • Odpowiedz