Aktywne Wpisy
grzes1290 +554
#alkoholizm
Dziś wstałem przed 6, sporo przed moją kobietą. Od tygodnia jestem suchy. Pojawiły się natrętne myśli, żeby iść na dwór, mojej powiedzieć, że idę do auta i do śmietnika, a w miedzyczasie pójść do żabki po 200 koloru. Jakoś wytrzymałem, bo wstała około 8. Gdyby pospała jeszcze trochę, to pewnie byłbym już po tym 200. Zjedliśmy śniadanie i ja dalej walczę ze sobą.
Dziś wstałem przed 6, sporo przed moją kobietą. Od tygodnia jestem suchy. Pojawiły się natrętne myśli, żeby iść na dwór, mojej powiedzieć, że idę do auta i do śmietnika, a w miedzyczasie pójść do żabki po 200 koloru. Jakoś wytrzymałem, bo wstała około 8. Gdyby pospała jeszcze trochę, to pewnie byłbym już po tym 200. Zjedliśmy śniadanie i ja dalej walczę ze sobą.
bulba1605 +99
Chciałabym żeby w Polsce było trochę cieplej, zazdroszczę np Włochom, że w listopadzie mają pogodę na krótki rękaw i dużo słońca ( ͡° ʖ̯ ͡°) u nas pół roku szarości
#wlochy #podroze #podrozujzwykopem #pogoda
#wlochy #podroze #podrozujzwykopem #pogoda
Pytam bo riserczuję wirtualizację na dedyku i #proxmox oficjalnie wspiera soft-raid tylko przy użyciu ZFS jako systemu plików a nie wiem czy chce się w to pakować
#linux #serwery
@olewales: lol nie, (open)zsf będzie produkcyjne stabilny za jakieś 5-8lat. wielu twierdzi że ZFS z FreeBSD jest nadal niestabilny na produkcje... (pomimo, że wielu go używa w swoich centrach danych)
tak jak @GratisLPG: pisze, dla linuxa brtfs jest stabilniejszy, ale najlepiej jak masz nowe jądro >4.9
@ponton:
@interface: Niestety nie jestem w pozycji, żeby wybierać. Szukam platformy pod wirtualizację, która ograniczy do minimum dłubanie przy samym hipervizorze i proxmox wydaje się spoko ale taki w pełni zintegrowany RAID łącznie z powiadomieniami jak się macierz rozsypie obsługuje tylko z ZFSem. Można używać mdadm ale wtedy trzeba proxmoxa instalować ręcznie na wcześniej skonfigurowanego debiana zamiast korzystać z ich ISO. Jest z
W przypadku ZFSa warto poćwiczyć sobie gdzieś najpierw, popatrzeć jak się zachowuje, a potem do poważnych zastosowań.
Głównym wrogiem ZFSa jest duże zapełnienie (>80%), dopóki będziesz trzymać porządek powinno być OK. :)
@olewales: Nie szukałem cen, ale może Amazon AWS Ci wyjdzie (EBS jest replikowany automatycznie więc nie potrzebujesz dodatkowej replikacji)?
Ja z AWS nie korzystam, ale nie mam w chwili obecnej żadnego systemu bez sprzętowego RAID (pomijając jeden klaster gdzie producent rozwiązania tak sobie uwidział)
1. Awaria dysku nie unieruchomi ci systemu (w soft system moze marnowac nadal czas na proby odczytu z bezuzytecznego ale wciaz dzialajacego dysu).
2. Uwalnia cie od glupot z ktorymi probojesz tutaj walczyc (ze pronox wspiera raid tylko na slabym zfs). Masz po prostu lun i dzialasz na nim jak na jednym dysku.
3. Lepsze kontrolery maja bbwc ktore potrafi dac ogromnego kopa przy losowych operacjach