Wpis z mikrobloga

@Zopyross: jeżeli blok jest chowem klatkowym, to segmenty muszą być chowem ściółkowym.

Segment to największy rak. Łączy wady mieszkania w bloku i w domu jednorodzinnym, jednocześnie nie posiadając zalet ani jednego, ani drugiego.
  • Odpowiedz
  • 4
@theOstry: rzucam orientacyjnie, takie 100 metrów (nie wliczam powierzchni garażu) możesz urządzić nawet za 80k, biorąc wszystko na promocji z leroy merlina - od podłóg po kanapę
same gładzie z dwukrotnym malowaniem i materiałami to jest w okolicach 20k
  • Odpowiedz
@theOstry: to zależy co kto robi i ile sam robi. Sypialnię 15 m2 u brata ogarnęliśmy za 10k zł, łóżko, gładzie, podłogi, malowanie, klimatyzacja, meble.
  • Odpowiedz
@Zopyross: ludzie na takich osiedlach, w takich domach nie chcą mieszkać w mieszkaniach, ale nie chcą nic robić jak w domach z działką 10 - 20 arów bo to mordęga, koszenie trawy czy ogarnianie chałupy to jeden wielki cyrk. Lepiej mieć taki mały skrawek i nic przy tym nie robić niż zapierdzielać cały czas.
  • Odpowiedz
@Pawery1: no jak nie posiada żadnych zalet jednego i drugiego:
- brak wspólnoty mieszkaniowej z chorą stawką czynszu, gdzie połowa hajsu idzie na niepotrzebne/przepłacone rzeczy albo pensje dla zarządcy
- cena na metr dużo niższa niż w mieszkaniu
- możliwość zamontowania fotowoltaiki na dachu -> tańszy prąd
- mimo wszystko ilość sąsiadów jest dużo mniejsza niż w bloku, więc trudniej trafić na jakichś oszołomów
- w takiej szeregowce 99% osób kupuje pod własne
  • Odpowiedz
  • 8
Lepiej mieć taki mały skrawek i nic przy tym nie robić niż zapierdzielać cały czas.

@Qullion: moglbym się zgodzić, gdyby tam była za siatką droga z chodnikiem, ale nie ma, jest za to inna działka, która w przyszłości zostanie zabudowana i uczyni życie mieszkańców po lewej po prostu nieznośnym, jak się nie chce latać po ogródku to zawsze można wyłożyć go kostką i poszerzyć taras a potem pachnąć na to
  • Odpowiedz
@theOstry: nie wiem o czym ty pierdzielisz. Gładź to kosztuje magiczne pieniądze, panele na podłogę pewnie też, farba super droga, klima sprawdź ile kosztuje, trochę narzędzi i zamontowane.
Po zakupie mieszkania kuchnię trzeba było odremontować lekko, bez mebli wyszło 2,5k zł, gładzie, malowanie, panele winylowe. jeger pomiędzy meble, poprawa hydrauliki.
Obudź się chłopie.
  • Odpowiedz
@Pawery1:

jeżeli blok jest chowem klatkowym, to segmenty muszą być chowem ściółkowym. Segment to największy rak. Łączy wady mieszkania w bloku i w domu jednorodzinnym, jednocześnie nie posiadając zalet ani jednego, ani drugiego.

Ale bzdury. Powiedz to Anglikom i Holendrom, u których to główny typ zabudowy mieszkalnej. Oni się mylą, wykopek ma rację.
  • Odpowiedz
@bart40404: za smarthome jest zawsze dopłata. Wszystko zależy co kupujesz i gdzie. Koło mnie robią takie bliźniaki, 500k zł za 100m2, tylko ogrzewanie gazowe, żadnych bajerów zwykły domek. Na innym osiedlu jak robiłem to połówka kosztuje 1,4 mln za 140m2, 900k zł na 90m2, ale bajerów narobione i osiedle ma być bardziej prestiżowe. Pompa ciepła w standardzie, klimatyzacja vrf za dopłatą.
  • Odpowiedz
@Zopyross: Ci ludzie zrobią sobie jakiś zielony płot przy tym tarasie i będą tam przesiadywać raz na rok. Czy będzie to uciążliwe miejsce, nie musi być, ludzie w Polsce potrafią żyć w gorszych skupiskach i nic się nie dzieje.
Ja mieszkam w bloku i na razie nie zamierzam zmieniać bo tu jest tak jakby nie miał sąsiadów.
  • Odpowiedz
@Qullion: no za jakieś ostre bajery może trzeba dopłacić, ale już takie rzeczy jak pompa ciepła, rekuperacja, rolety - wszystko to sterowane ze smartfona to już zazwyczaj jest w cenie. Ogrzewanie podłogowe - w szeregowce to standard, w blokach praktycznie zawsze zwykle grzejniki
  • Odpowiedz
@theOstry: nie liczyłem, kuchnia ma 13m2, nie jest to dużo.
Zerwanie płytek ze ścian i z podłogi, tynkowanie, gładziowanie, przerobienie hydrauliki, ogarnięcie parapetu. Nie było to jakieś wielkie wyzwanie, dużo więcej niż sama robota to trzeba było poczekać aż wyschnie. Robiłem po pracy, w soboty, robię na budowie, więc jakoś się specjalnie nie zmęczę w pracy, mogę jeszcze coś trzasnąć wieczorem, żona już po którymś razie załapała jak nakładać gładź
  • Odpowiedz
  • 23
@Pawery1 oho, wyk0pkowy frazes powtarzany bezmyślnie przy okazji każdej dyskusji o szeregowcach/blizniakach. Jeszcze wspomnij coś o państwie z kartonu to będziesz miał bingo pustych tekstów.
  • Odpowiedz