Aktywne Wpisy

mam_spanko +621
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Największe redflagi u innych kierowców:
1. Indywidualna tablica rejestracyjna
2. Naklejki na samochodzie
3. BMW, Audi
4. Kobieta w białym SUWie
W przypadku wystąpienia któregokolwiek z nich, ryzyko idiotycznego manewru wzrasta. Jeśli występuje więcej niż jedno, ryzyko to mnoży się.
#samochody #motoryzacja #takaprawda
1. Indywidualna tablica rejestracyjna
2. Naklejki na samochodzie
3. BMW, Audi
4. Kobieta w białym SUWie
W przypadku wystąpienia któregokolwiek z nich, ryzyko idiotycznego manewru wzrasta. Jeśli występuje więcej niż jedno, ryzyko to mnoży się.
#samochody #motoryzacja #takaprawda

Siema Mireczki. Opowiem Wam pewną historię która zapewne nikogo nie będzie obchodziła, ale wczoraj przeglądając swoje stare dyskowe archiwum do którego zaglądałem ostatnio prawie (ło quhwa dekadę temu!) wygrzebałem coś co powiem szczerze przypomina moje najlepsze chwile w życiu i coś z czym chciałbym się Wam pochwalić - żeby nie było, że ze mnie jest jakiś totalny #przegryw
Ale dobra dobra. Dawno dawno temu kiedy jeszcze @brokenik był gówniakiem i nosił młodzieńczego wonsa strasznie jarał się tematem nagrywarek CD i w ogóle był takim swoistym nerdem czasów millenium - wtedy każdy piracił na potęgę i jedynym źródłem pirackiego oprogramowania było po prostu kopiowanie płyt różnego kalibru - osobiście nie parałem się tego typu tematem - za młody byłem wtedy - ale temat mnie fascynował. Do tego w międzyczasie jako jeden z nielicznych młodzieniaszków miałem dostęp do Internetu na mojej dzielni - dostęp oczywiście komutowany... pipipipi.. 0202122 - tak to były czasy kiedy jakakolwiek forma stałego dostępu do Internetu raczej raczkowała - Internet wyglądał zupełnie inaczej - starsi zapewne rozumieją o co chodzi :)
Wtedy też miałem generalnie "zajawkę" na robienie stron WWW. Taka moda wtedy była - chyba każdy wtedy próbował swoich sił z mniejszym lub większym skutkiem. Zacząłem oczywiście parać się tym zajęciem zupełnie nonprofit i stworzyłem serwis ... o nagrywarkach. I to nie byle jaki serwis.... jak się potem okazało, gdyż w owych czasach serwisów o takiej tematyce w Polskim internecie nie było zbyt wiele. Jednym z największych serwisów był CDRinfo.pl - który działa do dzisiaj - jednak z nagrywarkami za wiele wspólnego dziś nie ma :D Nie mniej mnie jako gówniakowi z liceum - do tego pochodzącego z jakieś wiochy udało się... stworzyć 2 w Polsce serwis tego typu. Z serwisem udało mi się nawet trafić na płytkę CD magazynu Internet oraz zostałem wyróżniony w rankingu Wirtualnej Polski... ;D Tak tak.. wtedy wszyscy korzystali z portali a nie z wyszukiwarki Google'a. ;D Taki #malysukces udało mi się generalnie uzyskać... choć powiem szczerze profitów z tego nie miałem żadnych poza zajebistą satysfakcją - mogłem sobie co najwyżej do CV to wpisać ;D Takie były czasy.
Dzisiaj czasy są inne - youtuberzy... szafiarki.. itd.
Dobra... ale nie o tym miałem. Znalazłem kod serwisu w archiwum... i uruchomiłem go na serwerze. I wiecie co? Ten serwis zadziałał niemal od strzała! Pamiętam, że moja znajomość PHP wtedy to było parę funkcji i wszelkiego rodzaju "bebechy" udało mi się upchnąć w jakiś paru linijkach kodu. Jedyne co musiałem poprawić to dodanie $_REQUEST - bo nowy PHP domyślnie nie ładuje zmiennych no i parę "dziur" w kodzie znalazłem które poprawiłem. Wszystkie artykuły działają - wersja tekstowa działa łącznie z sondą. Wersja ze słownikiem nie działa (musiałbym bardziej pogrzebać!) ale za to działa WYSZUKIWARKA!
I teraz najlepsze.... serwis praktycznie nie korzysta z CSSa poza drobnymi elementami związanymi ze stylami formularza wyszukiwarki. Grafika została przygotowana przeze mnie osobiście - efekt półprzezroczystości osiągnięty był ... korzystając z odpowiedniego pliku GIF (co widać). Wtedy PNG był nie obsługiwany przez znakomitą większość przeglądarek. Okienka i tytuły... wszystko to odpowiednio pocięte tabelki - stąd serwis generalnie nie skaluje się do pełnego okna i zachowuje całkiem przyjemną nawet dzisiaj konsystencję. Strona dobrze jest renderowana pod każdą przeglądarką.
Nie ma w nim żadnych JQuery... ani innych dodatków. Strona generowana jest przez mój autorski kod... napisany w PHP3 - dodatkowo nie ma w nim ani grama żadnej bazy danych! Budowanie serwisu zajęło mi trochę czasu i dzisiaj pewnie nie ma się czym podniecać... ale wtedy poświęciłem sporo swojej pracy i sporo się tez przy okazji nauczyłem. Serwis w 100% powstał na totalnym #retro sprzęcie : Pentium 200 MMX z 48MB RAMu co na owe nawet wtedy czasy to był niezły złom. Do edycji używałem o ile dobrze pamiętam Dreamweaver'a w wersji Trial&Buy i kiedy trial się skończył to resztę edytowałem w EditPlus+.
Tak tak... ktoś zapyta się pewnie - chwalisz się czy żalisz? Otóż... sam nie wiem. Oceńcie sami... :
http://burner.devices.pl
A tak poza tym... treści niektórych artykułów są wciąż aktualne jakby ktoś chciał skorzystać.
źródło: comment_uwmyWCT6jkyMlBlrQEvZIgcDGSlGKAt6.jpg
Pobierz@brokenik: A powiem Ci szczerze, ze podsyłałem tą stronę chłopakom w technikum jak robili prezentacje na jakichś zajęciach. Gg Wp cumplu (ʘ‿ʘ) .
Kto wie, czy kiedyś nie byłem na tej stronie... @brokenik
@brokenik: ( ͡° ͜ʖ ͡°)