Aktywne Wpisy
Raisei-chan +35
#!$%@? 500 zł w błoto, no w sumie jak ktoś jest tak głupi jak ja żeby kupić starfielda to zasługuje na #!$%@? 500 zł echhh wiedziałam że tak będzie a i tak to zrobiłam
fiolkins +183
Dziś minęło 6 lat od kiedy nie pije w związku z mój #alkoholizm. A pomyślałem sobie ze wrzucę na wykop to mi ktoś napisze ze muszę to uczcić i się napić.
Jak to jest, że ludzie jeszcze wierzą w Boga?
Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu. Przecież nauka udowodniła już, że świat powstał w wyniku "wielkiego wybuchu" (tzw. "Big Bang"), że człowiek jest wynikiem ewolucji i pochodzi od małpy. Udowodniono jak powstało życie oraz są skamieniałości pozostawione przez wymarłe gatunki, o których nie ma ani słowa w biblii...
No tak na zdrową logikę - Człowiek został ulepiony z gliny, świat powstał w 7 dni oraz pewnego dnia miał miejsce potop... To nawet nie brzmi logicznie.
No i teraz zastanawiam się ile naprawdę ludzi wierzy w te zabobony. Ile ludzi tak naprawdę chodzi do kościoła z własnej woli, a ile chodzi bo musi, no bo przecież byłby wstyd na całą wieś, bo jak to nie chodzić do kościoła? Hańba.
Zapraszam do dyskusji #ateizm i #kosciol
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
@AnonimoweMirkoWyznania: A nie wpadłeś na to, że jest tak bo inaczej po prostu się nie da? Światem rządzi matematyka. W naszym wszechświecie akurat tak się prawa natury złożyły, że nie są ze sobą sprzeczne i dzięki temu wszystko
@zarowka12: To, że jest on opisem symbolicznym to efekt ustaleń ludzi. Podobnie jak stwierdzenie, że zdarzenie X z biblii również jest symboliczne, a Y to już nie symbolika a fakt. Równie dobrze można przecież powiedzieć, że wszystkie cuda, jakie są tam opisane to symbolika
Zaakceptował: sokytsinolop
@nvmm: A może zamiast rzucenia ogólnika warto wspomnieć dokładniej co się ma na myśli? Z chęcią nie ja jeden przeczytałbym, o co w tym chodzi.
Nie wiem czy np. rozmowa z gorejącym krzewem czy przemiana wody w wino uznane są jako symboliczne czy faktyczne i na jakiej podstawie zostało
Wybacz, ale uważam, że moja wiara to moja sprawa, więc nie mam zamiaru obnosić się z nią i wdawać w dyskusje z anonimowymi ludźmi pod anonimowym wpisem. Ja jedynie podzieliłam się tym, co sama zapamiętałam ze szkoły, żeby pokazać, że nie każdy ksiądz musi być tępym
" Wydaje się, że interpretatorzy Biblii mieli nieustające kłopoty ze słowem „Ziemia”, często tłumacząc je jako „grunt”, „glina” lub „pył”. Pierwotne teksty odnosiły się jednak do „Ziemi”. Nawet jeśli chodzi o Adama i Ewę tłumacze wszystko poplątali. Biblia mówi: „Stworzył mężczyznę i kobietę i nazwał ich imieniem Adam”. Starsze zapiski używają pełniejszej nazwy: „Adama”, co oznacza „Ziemi”, lecz nie znaczy, że stworzył ich z ziemi, a jedynie,
@Cepion: Nie sprawiłeś, jestem katolikiem o w miarę ugruntowanym poglądzie religijnym. Żyjemy w wolnym kraju i nic nie zapowiada, żeby miało się to zmienić, przez co otwarte dyskutowanie o religii nie jest czymś za co grożą jakiekolwiek
Mam #!$%@? na religię ale piszesz straszne pierdoły i kisnę z wierzących w "pambu" w niebie ale
nauka wcale nigdzie nie udowodniła ani jak powstał świat ani jak powstało życie.
Oryginały obecnie bardziejj mogą się kojarzyć z opisem ingerencji innej zaawansowanej cywilizacji na Ziemi niż czysto religijną metaforą.
Daj przetłumaczyć komuś,