Aktywne Wpisy
Joxek +602
Wczoraj byłem na większym spotkaniu rodzinnym i miałem sytuacje jak z mema ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mój kuzyn rocznik 1991 rok temu wziął ślub i mieszkają we #wroclaw na #wynajem Oboje pracują on w #korposwiat ona jako dietetyczka. No i pewnym momencie na spotkaniu zagaduje do nich ciotka rocznik chyba 1960 z pytaniem czy już mają coś swojego czy dalej wynajmują. No to kuzyn mówi że nie bo
arkan997 +527
w styczniu, po serii rozmów rekrutacyjnych i testów, otrzymałem wymarzoną ofertę na studia licencjackie BA Hons (Ekonomia) na uniwersytecie w Cambridge. Prolem jest jednak taki, że nie przysługują mi żadne pożyczki ani wsparcie finansowe ze strony uczelni, gdyż byłby to mój drugi licencjat (zdobyłem właśnie tytuł inżyniera na jednej z polskich Politechnik). Aplikację na Cambridge złożyłem jako tzw. "affiliated student", czyli student już posiadający tytuł i chcący ukończyć drugi kierunek w szybkim trybie, tj. rozpoczynając naukę od razu od drugiego roku. Anglicy postawili mi warunek ukończenia obecnych studiów z wynikiem bardzo dobrym; dzisiaj miałem obronę i udało mi się spełnić ten wymóg. Teraz zastanawiam się, co można zrobić, żeby jakoś te studia sfinansować. Rozmawiałem z "Cambridge Polish Society", ale nikt nie spotkał tam się z podobnym przypadkiem. Złożyłem aplikację do fundacji Ivy Poland, ale nie dostałem jeszcze informacji zwrotnej. Zastanawiałem się nad finansowaniem zewnętrznym, tj. kontaktem z bankami lub innymi firmami, które byłyby zainteresowane ewentualnym wsparciem, być może nawiązaniem dłuższej współpracy (np. po ukończeniu studiów). Czy ktoś z was miał do czynienia z podobną sytuacją? Zna osoby/fundacje, które mogłyby mi pomóc? Z kim mógłbym się jeszcze kontaktować? Wiem, że w Polsce w poprzednich latach (chyba nawet jeszcze rok temu) istniał program "Studia dla wybitnych" Polskiego Ministerstwa Nauki, który finansował studia na 15 najlepszych uczelniach wg. rankingu Szanghajskiego. W tym roku jednak program jest zawieszony...
Ogólnie czesne za dwa lata nauki to ok 34k£.
PS jeśli ktoś ma pytania dot. aplikacji na studia za granicą, pisania listu motywacyjnego (tzw. personal statement), to chętnie pomogę.
@lolek24: dzięki i podziwiam za upór! Studia w Polsce czy uk?