Wpis z mikrobloga

Nie ma gorszego raka niż strony internetowe z przepisami.

Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik:

"Makaron z boczkiem i cebulą" - myślisz sobie, spoko, zrobię.

Składniki:
- makaron ze szwajcarskiej mąki mielonej sposobem tradycyjnym
- boczek z dzikich świń z Afryki
- łzy brazylijskiego noworodka
- kryształ z serca góry uga buga
- cebula rotszwalcka wyhodowana w ziemi torfowej
- sól

Sposób przygotowania: Cebulę posiekać dobrze naostrzonym mieczem samurajskim, dolać dokłądnie 3,79 kropli łzy noworodka, boczek podsmażyć smoczym oddechem a makaron gotować we wrzącej wodzie we własnych ustach. Na koniec wsypać sobie soli do dupy.

I #!$%@? 90% przepisów tak wygląda w tym internecie, i oczywiście nie da się przygotować czegokolwiek, jeśli ktoś znajomy ci nie powie jak. Internet niby taki wspaniały wynalazek a nie da się tam znaleźć jednego normalnego przepisu. #zalesie #takaprawda i może trochę #pasta
  • 68
@Marcinnx był taki kawał o wymienianiu składników i biednej chłopce która chciała przygotować danie szlachty, ale nie mogę znaleźć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wpisujesz w google "proste dania dla studentów".


@Wergiliusz: "przepis na danie" i "prosta kuchnia (studencka/kawalerska/turystyczna/z innych względów oszczędna w środkach)" się wzajemnie wykluczają.

"Prostota" oznacza z reguły tyle że chcesz poświęcić na gotowanie mało czasu, masz skromny zasób składników i słabo wyposażoną kuchnię.
Autor przepisu nigdy nie będzie wiedział co akurat masz w lodówce i czy masz na wyposażeniu tarkę do warzyw czy mikser. Musisz nauczyć się czarować z tym co
@Yahoo_:
Żebraka poczęstowano w kuchni kawałkiem świątecznej babki. Żyd wraca do domu i opowiada żonie o smakołykach, jakie spożywają bogacze.
- Idź, poproś kucharkę o przepis a upiekę ci taką samą- namawia go żona.
Żebrak wraca i cytuje z pamięci;
- Bierze się dziesięć jaj.
- Na to nas nie stać wystarczą dwa- mówi żona.
- Funt masła...
- Masło jest drogie.
- Niech będzie bez masła. Dalej... ćwierć kilo rodzynek...
[rosół] to jedyna zupa jakiej potrzebuje ktokolwiek kiedykolwiek


@KEjAf: z tym może przesadziłem ale zupy generalnie wymagają nieproporcjonalnie dużo czasu, zabawy i narzędzi w stosunku do efektów, raczej bym je wyłączył ze "studenckiej kuchni".