Wpis z mikrobloga

Związkowy #protip na poniedziałek vol. 4

Bądź taki, jaki chciałbyś żeby był Twój partner, czyli dawaj to, co chciałbyś dostawa.

Chcesz wsparcia i zrozumienia, "dawaj" wsparcie i zrozumienie. Chcesz bliskości? To nie bój się okazywać uczuć i w towarzystwie i sam na sam. Chcesz mądrej wolności (babskich wieczorów bez scen zazdrości i męskich wyjść na piwerko bez kontroli co 5 min) i zaufania? Ufaj. Nie ma co tłumaczyć się przeszłością i sparzeniem na poprzednich związkach, nie ma co rozpamiętywać starych historii. Może znowu okazane zaufanie będzie zaufaniem na wyrost, ale co, jeżeli nie i skrzywdzisz chorą zazdrością dobrego człowieka, który akurat jest TYM/TĄ i zaprzepaścisz szansę na TEN związek?

Chcesz być przytulanym - przytulaj, mów "kocham", "dziękuję" nie tylko od święta, doceniaj miłe małe rzeczy "otrzymywane" od partnera na co dzień i rewanżuj się kiedy tylko możesz :)

#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski #protipyrozowej
  • 12
@ip_woman takie nastawienie często też kończy się sytuacją w której jedna osoba ciągle wszystko daje i nie dostaje nic w zamian... A to z kolei prowadzi do utraty wiary w dobrze funkcjonujące związki w przyszłości. Czasami niestety taka długotrwała sytuacja budzi nastawienie "teraz tylko wymagam". I potem problem w głowie :/
@Richard_Bachman: też racja. Dlatego trzeba być dobrym obserwatorem i na tyle na ile się da w danej sytuacji kontrolować to co się dzieje pomiędzy partnerami. Jeżeli ja tylko daję, a nie otrzymuję tego co bym chciała pomimo jasno dawanych komunikatów, to to nie jest zdrowy związek i albo trzeba to przegadać i "wymusić" albo sobie darować, bo będzie to prowadziło donikąd. Tylko to też nie może być tak, że czegoś oczekujemy,
@InsaneMaiden: w tym zaganianym świecie, po pewnym czasie gdy wkrada się codzienność ciężko powiedzieć niektóre słowa i pamiętać, że miło jest i podziękować i przeprosić, a przede wszystkim jasno komunikować swoje potrzeby. Później mamy osoby, które mają to samo nazwisko, a ze sobą nie rozmawiają, nie spędzają czasu i w ogóle plany im się zaczynają rozmijać, a żadna ze stron nie ma nawet o tym pojęcia.
@ip_woman: Nie chcę nic mówić, ale bardzo często bywa tak, że babeczki nie zauważają starań partnera. Wiem to nawet po sobie ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Bywa tak, że kobieta mówi "kocham Cię" kilka razy w tygodniu, a facet cóż. "Ja Ciebie też kocham" i to tyle. Sam z siebie nic nie powie. Od razu w głowie kobiety rodzi się: "Dlaczego on mi tego nie mówi, tylko ciągle
@Akayari: podobno to właśnie faceci są mniej komunikatywni i jak raz powie, że kocha to to działa dopóki tego nie odwoła :) Zgadzam się w całej rozciągłości, że czyny są superważne, np. on jest już w domu po pracy, gra w grę czy robi coś innego dla odpoczynku, a tu zaczyna lać jak z cebra. Zostawia więc wszystko, wsiada w samochód i jedzie po nią do jej pracy, by nie musiała
@ip_woman: przestań kłamać, bo ktoś jeszcze uwierzy w to
kobiety nie mozna dobrze taktowac, na wizaz.pl sa wątki na 1400 stron o tym, ale co drugi post to jest "pomocy monsz mnie bije 5 lat co mam robicz"
lepa na mordę gwarantuje stabilność w związku, i nie traktowanie jej słów na serio
MOCNE? no mocne, ale czy wyśmiewanie prawiczków, męskiej wrażliwości, zrywanie za byle gówna, zdrady,łapanie na dziecko nie jest równie