Wpis z mikrobloga

@Cointreau: jeśli nie podoba ci się, że jesteś gwałcony, po prostu uciekaj.
jeśli nie podoba ci się, że twoi współwyznawcy są uśmiercani w komorach gazowych, wyprowadź się gdzie indziej

Dlaczego to JA mam zmienić kraj, a państwo nie może się wynieść? Ludzie posiadają prawo do określonej ziemi, a nie państwo.
  • Odpowiedz
@Kapitalis: dlatego że państwo się nigdzie nie wybiera a Ty jak najbardziej możesz - jest to po prostu prostsze, zdrowsze, tańsze. Dlaczego ludzie uciekają do innych krajów często mówiąc że pojechali "za normalnością"? Właśnie dlatego że państwo się nigdzie nie wybiera a masy wybierają pisy i platformy i inne śmieszne persony.
  • Odpowiedz
@Kapitalis: Bo jesteś w mniejszości, i to okrutnej, a to większość decyduje o jego kształcie (czy wręcz istnieniu). Mowa oczywiście o wymiarze praktycznym, de facto egoistycznym. Jeśli interesuje cię "ewangelizacja" i zmienianie wszystkich wokół to proszę bardzo, próbuj wynieść państwo ;)
  • Odpowiedz
@Cointreau: to wtedy to nie jest umowa, jak przychodzę do Twojej restauracji i mówię Ci ze od dziś płacisz mi haracz i przekonuje Cię ze mamy umowę a jeśli się na nią nie zgadzasz to możesz przeprowadzić się do innego miasta kontrolowanego przez inną mafię to jest analogiczna sytuacja jak przy argumencie że jest umowa a jeśli jej nie akceptuje to mogę zmienić kraj.
  • Odpowiedz
@cup12552: Jeśli postawiłeś swoją restaurację na terenie prawnie należącym do danej "mafii", to tak, jeśli nie podobają Ci się ich zasady, to trzeba się przenieść.
  • Odpowiedz
@rzep: Nie, postawiłem restaurację na prywatnym terenie który kupiłem od kogoś i rzekomo to miała być moja własność. W umowie zakupu z nim podpisałem nie było nic o mafii pobierającej haracze a już na pewno nie było o tym że w każdej chwili mafia może zmienić dowolnie wysokość tego haraczu i sposób jego wyliczania
  • Odpowiedz
@rzep: Do tego wniosku chciałem dojść. Nie ma w dzisiejszych czasach nieruchomości będącej własnością prywatną, mogę co najwyżej odkupić prawo do nieograniczonej czasowo dzierżawy terenu a właściciel ma prawo dowolnie zmieniać wysokość czynszu i zasady użytkowania.
  • Odpowiedz