Wpis z mikrobloga

Chcę zmierzyć oscyloskopem przebieg na bramce MOSFETa w prostym chińskim zasilaczu do laptopa. Nie mierzyłem jeszcze urządzeń na napięcie sieciowe, mogę po prostu przylutować kable do bramki tranzystora i masy układu i tak zmierzyć?
#elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Block3r: Jak źródło tranzystora jest na masie to mierzysz zupełnie normalnie od masy i na bramce nie będzie żadnych wysokich napięć. Jeśli źródło nie jest na masie to już gorsza sprawa, do tego wykorzystuje się sondę różnicową lub mierzy napięcie dwoma kanałami oscyloskopu - jeden na źródło a jeden na brankę - i używa funkcji odejmowania od siebie dwóch kanałów (zasada identyczna jak w sondzie różnicowej tylko różnicę oblicza oscyloskop).
  • Odpowiedz
@4833478: a jeszcze jedno - mieszkam w bloku z wielkiej płyty i w każdym gniazdku mam (poprawnie wykonane) zerowanie. Oczywiście nie mam RCD. Zagraża to jakoś bezpieczeństwu oscyloskopu w czasie pomiarów?
  • Odpowiedz
@4833478: źródło jest podłączone przez rezystor do masy. Pytam, bo wcześniej zrobiłem tak, jak napisałem (pomiędzy masą układu a bramką) i bezpiecznik w tymże zasilaczu uległ eksplozji.
  • Odpowiedz
@Block3r: Najwyraźniej to co jest masą zasilacza nie jest uziemione i pojawił się tam jakiś niezerowy potencjał, po czym podłączając masę oscyloskopu w to miejsce zrobiłeś zwarcie. Pytanie podstawowe to czy masa zasilacza jest podłączona do przewodu PE w gniazdku jak przystało, czy może nie. Jeśli nie, to przed pomiarami trzeba by doprowadzić to do porządku.
  • Odpowiedz
@Block3r: jeśli zasilacz jest separowany to nic się nie stanie i możesz bezpiecznie mierzyć. Jeśli nie jest separowany, to musisz owinąć kaptonem bolec uziemiający oscyloskopu żeby nie było drogi powrotu prądu
  • Odpowiedz
@Block3r: Tylko wtedy ostrożnie, bo na masie oscyloskopu możesz mieć jakiś potencjał sieciowy i jak się dotkniesz to jebnie srogo :P

Ogólnie to byś musiał przestudiować schemat albo popatrzeć po płytce. Nawet kondensatory Y1 / Y2 między fazę a uziemienie mogą pozwolić na wywalenie różnicówki.
  • Odpowiedz
@4833478: faktycznie, masa układu nie jest uziemiona. A czy można pozbyć się problemu, zasilając zasilacz i/lub oscyloskop przez transformator separacyjny?
@Tymian: napisałem wcześniej, że nie mam różnicówki ( ͡° ͜ʖ ͡°) a obudowa plastikowa, także na pewno nie będzie na niej napięcia sieciowego.
  • Odpowiedz
@Block3r: miałem na myśli pozostałe złącza BNC na przykład.

trafo separacyjne zawsze pomoże przy takich zabiegach. Jesteś bezpieczny że a) nie p--------e jak się dotkniesz, b) nie ujebiesz sprzętu
  • Odpowiedz
@Block3r: Podłączasz zasilacz przez transformator separacyjny, a oscyloskop zostawiasz uziemiony. Obudowę masz plastikową, ale te wystające gniazda BNC to już są metalowe i to mało zabawne jak Ci się ręka omsknie przy kręceniu gałkami, albo jak złapiesz krokodykla od masy drugiej sondy za metalową część. Z braku laku i transformatora w ostateczności bierzesz dwie sondy, zdejmujesz przewody umasienia i robisz pomiar różnicowy A-B, jak sygnał nie jest jakiś szczególnie mały
  • Odpowiedz