Mam nadzieje, ze dzieki Ukraincom spadna ceny w wykonczeniowce w Polsce!
To jest po prostu chore, jak sie przez ostatnie lata wycwanili polscy robotnicy budowlani! Chyba pozazdroscili swoim WYKSZTALCONYM kolegom z IT czy lekarzom, rzucajac absurdalne kwoty doslownie za wszystko!
Chcesz wyremontowc mieszkanie 45m2 we Wroclawiu: - 100zl za dojazd i "konsultacje" - przez telefon obrazony pan juz wylewa swoje zale, ze ty nic nie wiesz, ze wogole szkoda z toba gadac, ze on i tak zrobi po swojemu - na miejsce janusz przyjezdza 30 letnim transitem z mapami rdzy, wyciaga swoje stare graty, niedomyty w starych lachach zaczyna obchod mieszkania - co pan chce tu zrobic? odswiezyc. czyli gladzie, malowanie, zrywanie tapet, panele, moze lazienke tez odswiezyc jak zostanie troche kasy. A ile pan ma na to? 30tys odpowiadam. O panie! za 30 tysiecy to ja za sama robicizne wezme, a gdzie matrerialy, panie, ja za darmo nie bede robil, panie... Lazienka? Sama lazienka to 30 tysiecy. Ale prosze pana, ta lazienka ma 4 m2... No i co, ze ma 4m2, mysli pan, ze ile kladzienie kafli kosztuje...
K---a nastaly czasy, ze oprocz mega hajsu, musisz byc jeszcze elastyczny! Bo robotnik bedzie mial oczywiscie inne fuszki na boku i jak wylapie zlecenie za 70tys to twoja robota stanie w polowie, albo wogole z niej zrezygnuje...
Po pracy nasyfi, k---y leca dookola, wiec lepiej, zeby dzieci w domu nie przebywaly.
I co najwazniejsze - nastawienie pana i wladcy z ciaglym lachem i roszczeniowoscia...
Mam nadzieje, ze Ukraincy pozamiataja i bedziecie karnie jak w wojsku brac robote w normalnych ludzkich cenach!
Bo jak widze dziada co zarabia 6-8 tys i chodzi w starych lachach, to mnie szlag trafia!
@Zyd_Suss: Rozumiem, że gdybyś ty miał pracować robiłbyś to taniej choć ludzie mogli by Ci więcej zapłacić tak? Skoro robią za tyle to znaczy, że ludzie są w stanie tyle zabulić, to po c--j robić taniej? Na ich miejscu robiłbym tak samo. Po co miałbym pracować u ciebie za załóżmy 5k, jak ktoś inny daje 8-10k.
@Zyd_Suss: A sam nie potrafisz ułożyć kafelków w łazience 4 metry? Ja sobie ułożyłem i jest dokładniej niż jakby to robił jakikolwiek paprołek za absurdalne pieniądze.
@Zyd_Suss: Ukraińcy mogą nosić cegły na dużych, komercyjnych budowach. U prywatnych osób w większości dalej będą pracować Polacy, bo sporo ludzi po prostu nie chce/nie lubi Ukraińców.
@Zyd_Suss: Coś Ty teraz nazmyślał. Takie ceny to chyba tylko w centrum Warszawy. ( ͡°͜ʖ͡°) 100 zł. za dojazd i konsultacje to mało. U mnie w okolicy na wsi biorą 250 zł. za dojazd i wycenę robocizny. Co do reszty to zależy co jest do roboty.
@mroz3: Ja tu nie chce elektrykow! Ma wyrownac sciany, pomalowac, robota typowo fizyczna. Oczywiscie sam moge to zrobic, ale nie mam czasu, bo pracuje. Czy uwazasz, ze ceny za robocizne wymknely sie spod ramion akceptowalnego poziomu?
@Zyd_Suss: Ja tutaj widzę dwie możliwości: pierwsza to taka jak Ty mówisz tz. robotnicy budowlani żądają za dużo, druga której Ty nie zauważasz to: Ty zarabiasz za mało.
A może mamy do czynienia z jakimś urealnieniem płac. Może jednak to klikanie procesów biznesowych w korpo to g---o warte jest :-)
To jest po prostu chore, jak sie przez ostatnie lata wycwanili polscy robotnicy budowlani!
Chyba pozazdroscili swoim WYKSZTALCONYM kolegom z IT czy lekarzom, rzucajac absurdalne kwoty
doslownie za wszystko!
Chcesz wyremontowc mieszkanie 45m2 we Wroclawiu:
- 100zl za dojazd i "konsultacje"
- przez telefon obrazony pan juz wylewa swoje zale, ze ty nic nie wiesz, ze wogole szkoda z toba gadac, ze on i tak zrobi po swojemu
- na miejsce janusz przyjezdza 30 letnim transitem z mapami rdzy, wyciaga swoje stare graty, niedomyty w starych lachach zaczyna obchod mieszkania
- co pan chce tu zrobic? odswiezyc. czyli gladzie, malowanie, zrywanie tapet, panele, moze lazienke tez odswiezyc jak zostanie troche kasy. A ile pan ma na to? 30tys odpowiadam. O panie! za 30 tysiecy to ja za sama robicizne wezme, a gdzie matrerialy, panie, ja za darmo nie bede robil, panie... Lazienka? Sama lazienka to 30 tysiecy. Ale prosze pana, ta lazienka ma 4 m2... No i co, ze ma 4m2, mysli pan, ze ile kladzienie kafli kosztuje...
K---a nastaly czasy, ze oprocz mega hajsu, musisz byc jeszcze elastyczny! Bo robotnik bedzie mial oczywiscie inne fuszki na boku i jak wylapie zlecenie za 70tys to twoja robota stanie w polowie, albo wogole z niej zrezygnuje...
Po pracy nasyfi, k---y leca dookola, wiec lepiej, zeby dzieci w domu nie przebywaly.
I co najwazniejsze - nastawienie pana i wladcy z ciaglym lachem i roszczeniowoscia...
Mam nadzieje, ze Ukraincy pozamiataja i bedziecie karnie jak w wojsku brac robote w normalnych ludzkich cenach!
Bo jak widze dziada co zarabia 6-8 tys i chodzi w starych lachach, to mnie szlag trafia!
#pracbaza #emigracja #ukraina #takaprawda #wroclaw
Jak Ci powiem, że to normalne ceny, o ile wykonawca to nie paproch ?
Dzisiaj, koszt blacharza/dekarza z PSD to 100-150zł za m2 i ciężko się o robotę wyprosić.
A sam nie potrafisz ułożyć kafelków w łazience 4 metry? Ja sobie ułożyłem i jest dokładniej niż jakby to robił jakikolwiek paprołek za absurdalne pieniądze.
@Zyd_Suss: Zawsze mozna podwinąć rękawki i samemu sobie remoncik zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
A może mamy do czynienia z jakimś urealnieniem płac. Może jednak to klikanie procesów biznesowych w korpo to g---o warte jest :-)
@Zyd_Suss: a co, w garniturze miał przyjść?